İnsan kaynakları uygulamalarının iş tatmini üzerine etkisi: Turizm sektöründe bir araştırma
The effect of human resources practices on job satisfaction: A research in the tourism sector
  1. Tez No: 683869
  2. Yazar: NİDA TECELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan kaynakları Uygulamaları, İş Tatmini, Human Resources, Human Resources Practices, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı, insan kaynakları uygulamalarının iş tatmini üzerindeki etkisini araştırmaktır. İlave olarak, turizm sektöründen katılımcıların demografik özelliklerinin düzeylerine göre iş tatmini algılarında farklılık olup olmadığının sorgulanması amaçlanmıştır. Yöntem. Araştırma evrenini Türkiye'de Turizm sektöründe çalışan kişiler oluşturmaktadır. Analizler 300 geçerli anket üzerinden gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların insan kaynakları uygulamalarını ölçmek için Özçelik vd. tarafından geliştirilen ölçek (Ertuğrul, 2018), iş tatmini algılarını ölçmek için Minnesota İş Tatmini Ölçeği (Topaloğlu, 2019) kullanılmıştır. Anket formunda ayrıca katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin dört soruya yer verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 24.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular. Analizler sonucunda, araştırmanın“İnsan kaynakları uygulamaları iş tatminini etkiler”şeklinde belirlenen temel hipotezi; hem iç hem dış tatmin boyutuyla doğrulanmıştır. Katılımcıların yaş düzeyleri, eğitim düzeyleri ve çalışma süreleri ile iş tatmini arasında istatistik olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose. The aim of this study is to investigate the effect of human resources practices on job satisfaction. In addition, it is aimed to question whether there is a difference in job satisfaction perceptions according to the demographic characteristics of the participants from the tourism sector. Method. The research universe consists of people working in the tourism sector in Turkey. Analyzes were carried out over 300 valid questionnaires. In order to measure the human resources practices of the participants, Özçelik et al. The Minnesota Job Satisfaction Scale (Topaloğlu, 2019) was used to measure job satisfaction perceptions (Ertuğrul, 2018). The questionnaire also included four questions about the demographic characteristics of the participants. The data obtained were analyzed with SPSS 24.0 software. Results. As a result of the analysis, the basic hypothesis of the research determined as“Human resources applications affect job satisfaction”it is verified by both internal and external satisfaction dimensions. statistically significant relationships were found between the participants' age levels, education levels and duration of work and job satisfaction.