The depiction of the American image in post-war Turkey: Americanization and Anti-Americanization in Turkish periodicals (1946-1950)
Erken savaş sonrası dönemde Amerikan imgesinin tasviri: Türk süreli yayınlarında Amerikanlaşma ve Anti-Amerikanlaşma (1946-1950)
  1. Tez No: 683907
  2. Yazar: ATAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Basını, Erken Savaş Sonrası Dönem, Kültürel Soğuk Savaş, Amerikanlaşma, Anti-Amerikanlaşma, Turkish Press, Early Post-War Period, Cultural Cold War, Americanization, Anti-Americanization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, erken savaş sonrası dönemde (1946-1950) Türkiye'deki süreli yayınlarda Amerikan imgesinin ideolojik ve kültürel bağlamlarda nasıl tasvir edildiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Ana akım Türk basını, gelişen Soğuk Savaş koşullarında Türk-Amerikan ilişkilerinin seyri doğrultusunda halkı ikna etmek için önemli bir meşrulaştırma aracı olmuştur. Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği'nin politik ve kültürel bağlamda belli stereotiplerle temsil edilmeleri ise kamuoyundaki Soğuk Savaş algısının oluşmasında esas bir rol oynamıştır. Bu durum, ana akım basınının söyleminde politik olarak bir Amerikanlaşmaya neden olurken, gelişen Türk-Amerikan ilişkilerinin süreli yayınlarda sosyal ve kültürel yansımaları da ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda bir diğer önemli olgu ise sol politik mizahın bu sürece karşıt bir alternatif söylem oluşturmasıdır. Bu dönemde, mizah; siyasi iktidarı, Türk-Amerikan ilişkilerini ve sosyo-kültürel alandaki Amerikanlaşmayı eleştirerek etkili bir muhalefet ve anti-Amerikanlaşma aracı olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal how the image of America was depicted in the early post-war (1946-1950) Turkish periodicals in terms of ideological and cultural contexts. The mainstream Turkish press became a vital legitimation tool to convince the public about the Turkish-American relations in the developing Cold War circumstances. In this context, the depiction of the United States and the Soviet Union with certain political and cultural stereotypes played an essential role in forming the Cold War perception in public. While this led to Americanization in the language of the mainstream Turkish press, the Turkish-American relations also had social and cultural repercussions in the periodicals. Another phenomenon was that left-wing political humor effectively formed an alternative discourse to the Turkish press' consensus on the Turkish-American relations. In this period, humor emerged as an effective means of opposition and anti-Americanization by criticizing the political power, Turkish-American relations, and the Americanization in the socio-cultural field.