Antiproliferative and apoptotic effects of proton pumpinhibitor lansoprazole on DU-145 prostate cancer cells
Bir proton pompası inhibitörü olan lansoprazolün prostat kanseri hücreleri (DU-145) üzerindeki antiproliferatif ve apoptotik etkileri
  1. Tez No: 683933
  2. Yazar: BUMİNHAN ÖZGÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN NEZİH HEKİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, İyon Kanalları, Lansoprazol, Du-145, Prostate Cancer, Ion Channels, Lansoprazole, Du-145
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kanser, insan sağlığı açısından 20.yüzyıl boyunca önemli bir tehdit olmasının yanı sıra ölümlerin en sık nedenlerinden biridir. Prostat kanseri ise ileri yaş erkeklerdeki ölümün 2. en sık sebebidir. Yeni tedavilere ve erken tanı imkanlarına rağmen tanı ve tarama testlerinde ve tedaviler noktasında iyileştirmelere ihtiyaç vardır. İyon kanalı blokerleri, hem tümör mikroçevresi ve pH ını düzenleyerek hem de kemoterapi direncininin yok edilmesi ve farklı mekanizmalarla invazyon ve metastazı yavaşlatıp hatta durdurabilen ümit verici ilaçlardır. Lansoprazol ise V-ATPaz ve H+/K+ ATPaz ı bloke eden bir proton pompası inhibitörüdür. Bu çalışmada, lansoprazolün Du-145 prostat kanseri hücre hattındaki antiproliferatif ve apoptotik etkilerini görmek istedik. Bu amaçla sitotoksisite analizi için MTT assay ve Trypan mavisi ile hücre sayımı gerçekleştirildi. PARP ve Kaspaz-9 ekspresyonunu tespit edebilmek amacıyla Western Blot yapıldı. Apoptozu değerlendirmek için Annexin/PI flow sitometre analizi yapıldı. Sonuç olarak, lansoprazolün 6.saatte, 10 ve 100 mikromolar dozlarda Du-145 kastrasyona dirençli prostat kanseri hücrelerinde apoptotik olmayan kaspaz bağımsız hücre ölümünü teşvik ettiği ve hücre proliferasyonu ve büyüme dinamiklerini baskıladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Cancer has been a major threat on human health since 20th century and is one of the most significant causes of death among people. Prostate cancer is the second most cause of death among elder people. In spite of early detection and new treatments, there is a need for improvements for detection, diagnosis and therapy of prostate cancer. Ion channel blockers are promising cancer drugs not only modulate tumor microenvironment and pH but also overcome chemotherapy resistance and slow or even prevent invasion or metastasis by different mechanisms. Lansoprazole is a proton pump inhibitor that blocks V-ATPase and H+/K+ ATPase channels on cells. In this study, we aim to discover antiproliferative and apoptotic effects of lansoprazole on Du-145 prostate cancer cell lines. To explore these features, MTT assay and trypan blue counting for cytotoxicity were performed. To evaluate Caspase-9 and PARP expression, Western Blotting was done. Apoptosis was analyzed by Annexin/PI flow cytometry. In conclusion, it could be stated that lansoprazole promotes a nonapoptotic caspase-independent cell death on Du-145 castration-resistant prostate cancer cells and suppresses cell proliferation and growth dynamics at 6 hours, at 10 and 100 micromolar doses.