Investigation of some operational of problems of an experimental flexible manufacturing systems
Bir deneysel esnek imalat sisteminin bazı işletim problemlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 68397
  2. Yazar: OYTUN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek İmalat Sistemi, Parça Tipi Seçimi, Parça Yükleme Sıralaması, Çizelgeleme, Bilgisayarlı Benzetim iv, Flexible Manufacturing System, Part Type Selection, Part Input Sequencing, Part Scheduling, Computer Simulation. iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz bir deneysel esnek imalat sisteminin BAZI İŞLETİM PROBLEMLERİNİN İNCELENMESİ ÖZTÜRK, Oytun Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan KAYALIGİL Ocak 1997, 126 sayfa Bu çalışmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde bulunan METUCIM laboratuvarının bazı işletim problemleri incelenmiştir. Deneysel EİS, düşük kapasiteli Bilgisayar Nümerik Kontrollü torna ve freze ile robotlarından oluşmaktadır. İki makina, dönüşlü konveyor ile desteklenmektedir. Çalışma boyunca, ağırlıklı tehir, temel başaran ölçütü olarak seçilmiştir. Parça tipi seçimi problemi için takım yaklaşımlı bir sezgisel metot önerilmiştir ve başarımı parça yaklaşımlı bir sezgisel metotla karşılaştırılmıştır. Parça yükleme sıralaması ve çizelgeleme problemleri için üç yükleme kuralı, üç sıralama kuralı incelenmiştir. Bunlardan başka, takım çakışmasının, sistem başarımına etkisini görmek için az çakışmalı ve çok çakışmalı durumlara uygun gelen iki takım planı kullanılmıştır. Sezgisel metotları, yükleme kurallarını, sıralama kurallarım ve takım planlarım faktör seçerek bilgisayar benzetimli bir deney tasarlanmıştır. Sonuçlar ve tartışmaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SOME OPERATIONAL PROBLEMS OF AN EXPERIMENTAL FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEM ÖZTÜRK, Oytun M.S., Deparment of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan KAYALIGİL January 1997, 126 pages In this study, some of the operating problems of METUCIM laboratory, which is located in the Mechanical Engineering Department of Middle East Technical University are analyzed. The experimental FMS consists of downscaled CNC turning and milling machines, and their robots. Both machines are served by a circulating conveyor. Weighted tardiness is chosen as the main performance measure throughout this study. For part type selection problem, a tool-based heuristic is proposed and its performance is compared with a part-based heuristic. Three releasing and three dispatching rules are investigated for the solutions of part input sequencing and part scheduling problems. Moreover, to see the effects of tool overlapping on the performance of environment, two tooling schemes, which correspond to high tool overlapping and low tool overlapping, are used. Choosing heuristics, releasing rules, dispatching rules and tooling schemes as factors, a computer simulation experiment is designed. Results and their discussions are also presented.