Study of the glazed building materials on some seljuk Period buildings
Bazı Selçuklu Dönemi yapılarındaki yapısal sırlı malzemeler üzerine çalışma
- Tez No: 68396
 - Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE N. CANER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeometri, Archaeometry
 - Anahtar Kelimeler: Glaze, Tile, Brick, Mortar, Glazed tile, Glazed Brick, Ceramic, Seljuk Period, Beyşehir Kubadabad Small Palace, Sivas Gök Medrese, Tokat Gök Medrese. IV
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz BAZI SELÇUKLU DÖNEMİ YAPILARINDAKİ YAPISAL SIRLI MALZEMELER ÜZERİNE ÇALIŞMA Özçilingir-Akgün, Serpil Yüksek Lisans, Arkeometri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Emine N. Caner-Saltık Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ömür Bakırer Ocak 1997, 92 sayfa 13.yy Selçuklu dönemine ait, bazı yapılardaki yapısal sırlı malzemelerin fiziksel özellikleri, ham malzeme kompozisyonu, fırınlama ve sırlama teknikleri üzerine çalışılmıştır. Çalışmada önce çinilerin ele alınan üç tarihi anıttaki konumları ve diğer yapı malzemeleriyle ilişkileri görsel olarak anlatılmıştır. Bu tarihi yapılar bir sivil mimari örneği olan Beyşehir Kubadabad Küçük Sarayı ve dini mimari örneği olan Sivas Gök Medrese, Tokat Gök Medrese'dir. Görsel ve mikroskopik analizler mozaik çinilerin önce büyük boyda hazırlandığını, sonra istenilen şekil ve boyutlara göre kesildiğini göstermiştir. Çalışmanın sonucunda fiziksel özellikleri bakımından Kubadabad Küçük Sarayı ile Sivas Gök Medrese çinileri benzerlik, Tokat Gök Medrese çinileri ise biraz farklılık göstermektedir. X-ışınları toz difraktometresi analizleri ve ince kesitlerin mikroskopik incelemeleri sonucunda, çini hamurunu oluşturankilin içinde bulunan başlıca minerallerin piroksen, feldispat ve kuvars mineralleri olduğu saptanmıştır. Yaklaşık 800 °C ye kadar ısıtıldığı tahmin edilen çini hamuru ve sırrının tekrar 1100 °C sıcaklığa kadar ısıtıldığında boyut ve renk farkılığı yaratmadığı gözlenmiştir. Kubadabad ve Sivas çinilerinin sırlarının kurşun bileşikleri içerdiği ve frit olarak çini üzerine sürülmüş olduğu görülmüştür. Kubadabad tuğla harcının kireç, Sivas çini harcının ise alçı olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Sır, Çini, Tuğla, Harç, Sırlı çini, Sırlı tuğla, Seramik, Selçuklu Dönemi, Beyşehir Kubadabad Küçük Sarayı, Sivas Gök Medrese, Tokat Gök Medrese. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF THE GLAZED BUILDING MATERIALS ON SOME SELJUK PERIOD BUILDINGS Özçilingir-Akgün, Serpil M.S., Department of Archaeometry Supervisor: Prof. Dr. Emine N. Caner-Saltik Co-Supervisor: Prof. Dr. ömür Bakırer January 1 997, 92 pages. The glazed tile building materials from some 1 3th century Seljuk period buildings have been studied to define some of their characteristics such as physical properties, raw material composition, firing and glazing techniques. The study starts with the visual description of tile usage techniques such as their location and relation to the structural materials in the monuments of the Beyşehir Kubadabad Small Palace which is a civil architectural building, Sivas Gök Medrese, Tokat Gök Medrese which are unique examples of the religious architecture of the same period. The study involves the analyses to determine the basic physical, microscopic and petrographic properties of the glazed mosaic tiles and plane tiles of these monuments. Visual and microscopic observations show that the bigger glazed tiles were prepared first, and then cut to desired shapes to form mosaic tiles. Kubadabad and Sivas tiles have similar physical properties, however Tokat iiitiles are somewhat different from them. Combined interpretation of X-ray powder diffraction analyses and microscopic examination of thin sections reveal the presence of pyroxene, feldspar and quartz as dominant mineral of the tile bodies. Although the firing temperature of the tiles were considered to be around 800 °C, the bodies and glazes are stable to firing temperatures 1 100 °C. Lead compounds were found to be present as modifier in the glaze composition. The glaze may have been applied after the preparation of a frit. Mortar used for fixing the tiles to the walls have been identified as lime mortar for Kubadabad Small Palace and gypsum mortar for Sivas Gök Medrese tiles.