Computer aided simulation of enjection molding process for thermoplastic materials
Termoplastic malzemeler için enjeksiyon döküm işleminin bilgisayar destekli benzetimi
  1. Tez No: 68398
  2. Yazar: BÜLENT ÖNALIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik, Enjeksyon Döküm, İşlem benzetimi iv, Plastics, Injection Molding, Process Simulation iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
oz TERMOPLASTÎK MALZEMELER İÇİN ENJEKSİYON DÖKÜM İŞLEMİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ BENZETİMİ Önalır, Bülent Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu Eylül 1997, 243 sayfa Bu çalışmanın amacı, temel olarak plastik malzemeler için plastik enjeksiyon işleminin bilgisayar destekli benzetiminin uygulama detaylarının incelenmesidir. Plastik enjeksiyon yöntemi için bilgisayar benzetimi kullanımının nedenleri kalıp dolum ve soğuma konularının açıklanması yardımı ile tartışılacaktır. Bu tezde, ayrıca benzetim analizi yapılacak parçanın bilgisayar destekli tasarım ortamından analiz ortamına aktarılmasındaki problemler incelenecek ve çeşitli önerilerde bulunulacaktır. Benzetim aşamaları kalıp boşluğunun, yolluk ve soğutma kanallarının sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmesinden benzetim analizi sonuçlarının değerlendirilmesine kadar bir örnek parça yardımı ile detaylı olarak incelenecektir. Parça modelleme ve plastik enjeksyon işlem benzetim analizlerinde ticari bilgisayar programlan kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED SIMULATION OF INJECTION MOLDING PROCESS FOR THERMOPLASTIC MATERIALS Önalır, Bülent M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu September 1997, 243 pages The aim of this study is basically to analyze the application details of computer- aided simulation of injection molding process for thermoplastic materials. Reasons for using computer simulation for injection molding process will be discussed with description of mold filling and cooling phenomena. The thesis will also trace the difficulties in transferring the geometry of part database from computer aided design environment to computer aided analysis environment by proposing several solutions for plastic products. Details of simulation steps will be examined by using an example part (casing for car fog headlight) from finite element mesh representation of mold cavity, runner and cooling channel configurations to evaluation of results from different types of analysis approaches. Commercially available software will be used for part modeling and process simulation applications.