5.8 GHz ISM bandı uygulamaları için metamalzeme entegre edilmiş yüksek yönlü anten tasarımı
Metamaterial integrated high directive antenna design for 5.8 GHz ISM band applications
- Tez No: 683979
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHMURAZ ABBASOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antenler, Metamalzeme, Genetik Algoritma, Optimizasyon, Antennas, Metamaterial, Genetic Algorithm, Optimization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasında, 5.8 GHz ISM bandı uygulamaları için düşük profilli ve yüksek yönlü düzlemsel kare ve dairesel anten tasarımları yapılmıştır. Antenlerin tasarımında, tamamen otomatik tasarım yöntemi olan, Genetik Algoritma (GA) ile entegre Momentler Metoduna (MoM) dayalı, GA/MoM optimizasyon yaklaşımı yöntemi kullanılmıştır. Optimizasyon sonucunda elde edilen antenlerin yapısına entegre edilmek üzere, altı farklı çift negatif indeksli metamalzeme birim hücresi tasarlanmıştır. Daha sonra, tasarlanan altı metamalzeme birim hücresini oluşturan halkalar, kendi eksenlerinde belirli bir açıyla döndürülerek, metamalzeme birim hücrelerinin radyasyon karakteristikleri incelenmiştir. Tasarımı yapılan bu birim hücreler içinden, optimizasyon sonucunda elde edilen antenlerle uyumlu bir şekilde çalışacak metamalzeme birim hücresi seçilmiştir. En son aşamada, seçilen metamalzeme birim hücresi ile dizi yapıları oluşturulmuş ve optimizasyon sonucunda elde edilen kare ve dairesel antenlere sırasıyla entegre edilerek simülasyonları tam dalga simülatörü HFSS elektromanyetik benzetim programı kullanılarak yapılmıştır. Simülasyon sonuçlarına göre, antenlerin çalıştığı 5.8 GHz ISM bandında, giriş yansıma katsayısının -10 dB'nin altında olduğu, yüksek açıklık verimliliğine ve yüksek yönlülüğe sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, metamalzeme entegre edilmiş önerilen her iki antenin uzak-alan radyasyon özelliklerinin çalışma bandında kararlı durumda olduğu görülmüştür. Metamalzeme entegre edilmiş önerilen her iki anten için performans sonuçları grafikler ve tablolarla gösterilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, low profile, high directive planar square and circular antennas were designed for 5.8 GHz ISM band applications. In the design of the antennas, GA/MoM optimization approach based on Moments Method (MoM) integrated with Genetic Algorithm (GA) was used, which is a fully automated design method. In the next step, a double negative index metamaterial unit cell with six different geometries were designed to be integrated into the structure of the antennas obtained as a result of the optimization process. Then, the rings forming the six metamaterial unit cells designed were rotated at a certain angle on their own axis and the radiation characteristics of the metamaterial unit cells were analyzed. Among these designed unit cells, a metamaterial unit cell that works in harmony with the antennas obtained as a result of optimization was selected. At the last step, the array structures were created with the selected metamaterial unit cell, and their simulations were made using the full-wave simulator HFSS electromagnetic simulation program by sequentially integrating the square and circular antennas obtained as a result of optimization. According to the simulation results, it was determined that the input reflection coefficient was below -10 dB, had high aperture efficiency, and high directive property in the ISM band where the antennas operating. In addition, it was observed that the far-field radiation properties of both proposed antennas integrated into the metamaterial were stable in the working band. Performance results for both proposed antennas that have been integrated into the metamaterial were showed and interpreted with graphs and tables.