Modeling of groundwater contamination (An oil field application)
Yeraltı suyu kirliliğinin modellenmesi (Bir petrol sahasına uygulanması)
- Tez No: 68399
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: confined aquifer, produced water, oil field, advective-dispersive model, method of chracteristics (MOC), remediation
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET YERALTI SUYU KİRLİLİĞİNİN MODELLENMESİ (BİR PETROL SAHASINA UYGULANMASI) ÖZ, BORA Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Fevzi Gümrah Ocak 1997, 157 sayfa Türkiye' nin güneydoğusunda, önemli bir su kaynağı olan basınçlı M akiferi, B, K ve S petrol sahasında ki 9 kuyudan basılan atık tuzlu suyla kirletilmiştir. Atık suyun hareketini kontrol edebilmek için öncelikle kirlenmiş alanın boyutları hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Klor ( Cl“ ) iyonunun akîfer içindeki dağılımını tahmin etmeden önce, akiferin akış hızının hangi aralıklarda bulunduğunun ve su yükü değerlerinin akifer boyunca nasıl değiştiğinin tahmin edilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı su yükü ve geçirimlilik değerleri dağılımının hesaplanması için bir paket program olan, MOC kullanılmıştır. Hesaplanan değerler, gözlem kuyularında var olan değerlerle çakıştırılmaya çalışılmıştır. İzotropik akış denklemini izotropik olmayan akış VIdenklemine çevirip, yayılmam da etkisini katarak, her bir kuyudan basılan Cl”iyonunun akifer içindeki dağılım modellenmeye çalışılmıştır. Bu modelleme çalışmalarında kullanılan akifer hızlan, tüm sahanın kalibrasyonu sonunda bulunan hızlardır. Her bir kuyudan yayılan Cl“ iyonunun modellenmesi sonucunda, B sahasındaki BWDW0102, K sahasındaki KWDW01, ve S sahasındaki SWDW0102AZCA kuyularından yayılan Cl”iyonunun, bu sahalardaki diğer kuyulara göre daha önemli olduğu görülmüştür. Bu yüzden, bu üç kuyu için daha sonra detaylı bir çalışma yapılmıştır. Ayrıca akifer M'nin tabanında daha geçirgen bir tabakanın bulunmasından dolayı, bu üç kuyu için kirliliğin bu kısımda nasıl yayılacağı konusunda da bir çalışmanın yapılmıştır. Diğer bir çalışmada ise üç sahada ki tüm kuyular birleştirilerek, ortalama basım debileri simülatöre (MOC) tanımlanmıştır. Bu çalışma da birleştirilen tüm kuyular noktasal kaynak olarak tanımlanmıştır. Kalibrasyon sonunda elde edilen su yükü ve geçirimlilik değerleri bu kısımda ilk değerler olarak, simülatöre tanımlanmıştır. Depolama katsayısı için uygun bir değer tanımlanarak, noktasal kaynaklardan yayılan Cl" iyonu modellenmiştir. Son olarak hidrodinamik izolasyon tekniği ile kirliliğin yayılımı engellenmiş, ve uygun kuyular yardımıyla, 5 yıl pompaj yapılarak kirliliğin konsantrasyonu (maksimum konsantrasyon) %60 azaltılmaya çalışılmıştır. VIIKirlilik konsantrasyonunun daha fazla düşürülmesi, uzun sürede daha fazla kuyunun çalışmasını gerektirdiği için, kısa dönem de, %60 oranında bir düşüm tercih edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Basınçlı akifer, atık su, petrol sahası, akış modeli, MOC, iyileştirme vm
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING OF GROUND WATER CONTAMINATION (AN OIL FIELD APPLICATION) OZ, BORA M. Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Fevzi Gümrah January 1997, 157 pages Confined aquifer M, which can be considered as one of the important water supply for the southeast of Turkey, was contaminated by injecting oil field brine into nine different wells in three oil fields, B, K and S. To control the movement of the produced water and to decrease the concentration level, one should be aware of the extent of the contaminated region. Before attempting any estimation for the possible extent of the contaminant, chloride (CI“ ) ion, one should estimate the range of possible groundwater velocities, and appropriate head values throughout the aquifer M. Therefore, calibration and estimation of the possible steady-state head and IIItrasmissivity distribution for aquifer M were accomplished by the simulator, MOC. Results were confirmed with the available head recordings in the observation wells. By transforming the isotropic system into appropriate anisotropic system and adding the effects of the hydrodynamic dispersion, movement of the contaminants, movement of the CI”ions, injected from each of the nine injection wells, was simulated. All these runs were performed by the estimated steady-state groundwater velocities after the calibration of static heads. It has been found that contaminant movements injected from well BWDW0102 in field B, well KWDW01 in field K and well SWDWO 102 AZCA in field S were critical compared with the rest. Therefore, more precise studies were directed through these three wells. The presence of the higher permeable zone at the bottom of the aquifer M necessitate some additional runs to check the possible extent of the plume in that zone. On the other hand, injection wells in each of the three fields were combined and the average injection rates within their injection periods were defined in the simulator, MOC. By doing that, injection wells have been represented as point sources in each field. In order to perform unsteady-state contaminant simulation, the estimated steady-state head and transmissivity distribution were defined as initial input to the MOC. By defining an acceptable value to the storativity for the confined aquifer, extent of the plumes for the point sources in fileds B, K and S were estimated. Finally, using the technique of the hydrodynamic isolation, each of the plumes was captured to avoid further spreading, and by placing some pumping wells, IVconcentration level (peak concentration around the source) within the plumes was decreased by 60 percent. Since any further decreasing means long period of pumping with more pumping wells, short period of pumping (5 years) with 60 percent reduction in concentration level was chosen to be suitable.