Çocuklara yönelik tasarlanan süt ambalajlarının incelenmesi
Designed for children review of milk packaging
- Tez No: 684015
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN HİLMİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Ambalaj, Ambalaj Tasarımı, Süt Ambalaj Tasarımı, Graphic Design, Packaging, Packaging Design, Milk Packaging Design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ambalaj, ilk zamanlarda saklama, koruma gibi işlevlerde kullanılsa da günümüzde bu işlevlere grafik unsurları da eklenerek tüketicinin isteklerine göre şekil almaya başlamıştır. Ambalaj tasarımları hedef kitleye göre değişiklikler göstermektedir. Çocuklara yönelik tasarlanan ambalajların çocukların hayal gücünü harekete geçirmesi, onları meraklandırması, hareketli, renkli, resimli olması gerektiği söylenmektedir. Süt ambalaj tasarımlarında genellikle beyaz, mavi ve yeşil renkler yaygın olarak kullanılmaktadır. Hedef kitlesi çocuklar olan süt ambalajlarında ise renk, yapı, tipografi, illüstrasyon-fotoğraf bakımında farklılıklar olduğu görülmektedir. Bu araştırma ülkelere ait çocuk süt ambalajlarının grafik unsurlarını kullanarak nasıl yansıtıldığı aktarılacaktır. Ülkelere ait süt ambalajları renk, tipografi, illüstrasyon-fotoğraf ve yapı bakımından incelenmeye çalışılmıştır. Görseller sanal kaynaklardan ve literatür kaynaklarından kaydedilip Adobe Photshop CS6 programında düzenlenmiş veya direkt olarak kullanılmıştır. Ancak çocuk süt ambalajları hakkında yapılan literatür taramasında sınırlı sayıda kaynağa ulaşılmıştır. Bu yüzden bu araştırmanın tasarımcılara ve araştırmacılara katkıda bulunacağı düşünülmektedir. İncelemeler sonucunda ambalajlarda sütün çeşitliliğine (muzlu, çilekli, çikolatalı vs.) göre renk kullanımı farklılıklar göstermiştir. Çilekli süt için pembe ve kırmızı, muzlu süt için sarı, çikolatalı süt içinde kahverengi ve tonlarının ağırlıklı kullanıldığı ayrıca sütün doğallığını ve organik oluşunu ifade etmek içinde beyaz, yeşil ve mavi renklerin tercih edildiği görülmüştür. İllüstrasyon kullanımının yaygın olduğu görülmüştür. Marka iletişimini desteklemek, ürünün özelliklerini vurgulamak ve marka kimliğini daha somut biçimde görselleştirmek için temsili karakterler kullanıldığı görülmüştür. Çocuklar tarafından bilinen, sevilen çizgi film kahramanları kullanılmıştır. Bu karakterlerin çocukların ürünü satın alma ve tüketme isteğine etkisi olduğu düşünülmektedir. Tipografi seçimleri ise çocukların okuma düzeyine uygun olarak seçilmektedir. Renkli ve hareketlidir. Genel olarak çocukların anlayabileceği net tasarımlar olduğu görülmüştür. Form olarak her ne kadar kare kutular yaygın olsa da bunun dışına çıkılarak farklı ölçülerde ve yapılarda ambalajlar tasarlandığı görülmüştür. Şeffaf ambalajlarda ürünün görünmesi çocuklara daha cazip geldiği söylenmektedir.
Özet (Çeviri)
Although packaging was used for functions such as storage and protection in the early days, graphic elements have been added to these functions and it has begun to take shape according to the wishes of the consumer. Packaging designs vary according to the target audience. It is said that the packaging designed for children should activate the imagination of children, make them curious, and be animated, colorful and illustrated. Generally, white, blue and green colors are widely used in milk packaging designs. It is observed that there are differences in color, structure, typography, illustration-photographic care in milk packages whose target audience is children. In this research, it will be conveyed how the children's milk packages of the countries are reflected by using graphic elements. Milk packages belonging to countries have been tried to be examined in terms of color, typography, illustration-photograph and structure. Images were recorded from virtual and literature sources and edited in Adobe Photoshop CS6 program or used directly. However, a limited number of sources have been reached in the literature review on children's milk packaging. Therefore, it is thought that this research will contribute to designers and researchers. As a result of the examinations, the use of color in the packages differed according to the variety of milk (banana, strawberry, chocolate, etc.). It has been observed that pink and red colors are used for strawberry milk, yellow for banana milk, brown and tones are used in chocolate milk, and white, green and blue colors are preferred to express the naturalness and organicity of milk. It has been observed that the use of illustrations is widespread. It has been seen that representative characters are used to support brand communication, highlight the features of the product and visualize the brand identity more concretely. Cartoon characters known and loved by children were used. It is thought that these characters have an effect on children's desire to buy and consume the product. Typography choices are chosen in accordance with the reading level of children. It is colorful and active. In general, it has been seen that there are clear designs that children can understand. Although square boxes are common as a form, it has been seen that packaging in different sizes and structures has been designed by going beyond this. It is said that the appearance of the product in transparent packaging is more attractive to children.