On-pump kardiyak cerrahilerde hiperoksi, non-invaziv monitörizasyon yöntemleriyle önlenebilir mi?
Can hyperoxia be prevented by non-invasive monitorization techniques in on-PUMP cardiac surgeries?
  1. Tez No: 684058
  2. Yazar: CANBERK ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: DR. GÜLSÜM OYA HERGÜNSEL, DR. İPEK BOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperoksi, Kardiyopulmoner by-pass (CPB), Oxygen reserve index (ORI), Cardiopulmonary bypass (CPB), Hyperoxia, Oxygen Reserve Index (ORI)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Hiperoksi; on-pump kardiyak cerrahilerde çeşitli mekanizmalarla organ hasarına neden olarak mortaliteyi arttırmakta olup; önlemede standart pulse oksimetre ile oksijen saturasyonu (spO2) takibi yetersiz kalmaktadır. Çalışmamızda; on-pump kardiyak cerrahilerde“Oxygen Reserve Index (ORI)”değerinin anlık takibiyle, kan gazı ölçümü metoduyla karşılaştırarak, hiperoksiden kaçınmada non-invaziv bir metodun kullanılabilirliğini ve her iki grup arasındaki organ perfüzyon göstergelerini gözlemlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde 01.02.2021-01.05.2021 tarihleri arasında prospektif, randomize, tek kör olarak planlanan bu çalışmaya; hastanemiz etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş gönüllü onam formu alındıktan sonra, on-pump kardiyak cerrahi geçirecek olan, 18-75 yaş aralığında 40 hasta dahil edilmiştir. Hastalar randomize edilerek 2 gruba ayrılmıştır. İlk grupta ORI değeri 0,2-0,4 aralığında tutulacak şekilde kontrol edilmiştir. ORI belirlenen sınırların altında ya da üstünde izlendiğinde; kontrolün kan gazı analizi ile yapıldığı kontrol grubunda ise parsiyal oksijen basıncı (PaO2) hiperoksemi aralığında iken fraksiyone oksijen (FiO2) üzerinden müdahale yapılmıştır. Her iki grup için perioperatif ve postoperatif dönemde vital bulgular, kan gazı verileri ve organ fonksiyonuna ilişkin bulgular kaydedilmiştir. Bulgular: Yöntemlere göre olguların demografik verileri, operasyon süreleri, toplam diürez, kanama ve denge miktarları, hastaların ekstübasyon zamanları, toplam yoğun bakım ve hastane yatış süreleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Konvansiyonel yöntem kullanılan olguların kardiyopulmoner by-pass (CPB) başlangıcındaki PaO2 değeri, non-invaziv yöntem kullanılan olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,048; p0,05). Sonuç: On-pump kardiyak cerrahide oksijenizasyonun takibinde non-invaziv bir yöntem olan ORI'nin anlık izleminin hipokseminin erken farkındalığı konusunda ve hiperoksiden kaçınmada faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. Hiperoksinin neden olabileceği hasarı önlemede ORI izlemenin değerlendirilmesi amacıyla daha geniş hasta gruplarının bulunduğu çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Hyperoxia increases mortality by causing organ failure with various mechanisms in on-pump cardiac surgeries; so that continious monitoring of oxygen saturation (sPO2) becomes insufficent to prevent it. In our study; by comparing the continous monitoring of“Oxygen Reserve Index (ORI)”and the blood gas analysis method in on-pump cardiac surgeries; we aimed to signify the usability of a non-invasive method for preventing hyperoxia and to observe the organ perfusion parameters between groups. Material and Methods: In Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Anesthesiology and Reanimation Clinic between 01.02.2021-01.05.2021; after obtaining the ethics committee approval and informed consent form of our hospital, 40 patients between the ages of 18-75 who will undergo on-pump cardiac surgery were included in this study which was planned as prospective, randomised, one blinded. Patients were randomised in 2 groups. In the first group; ORI value was controlled to set in between 0,2 and 0,4. When ORI was lower or higher than our limits; and when partial oxygen pressure (paO2) was in hyperoxemia limits in the control group which was controlled by blood gas analysis; intervention was made over fractional oxygen percent (FiO2). The vital parameters, blood gas values and parameters of organ functions were recorded in perioperative and postoperative period for both groups. Results: According to the methods, the demographic data of the cases, the duration of the operation, the total diuresis, bleeding and balance amounts, the extubation time of the patients, the total intensive care unit and hospitalization time didn't show any statistically significant difference. The PaO2 value at the beginning of cardiopulmonary by-pass (CPB) in the cases using the conventional method was found to be statistically significantly higher than the cases using the non-invasive method (p=0.048; p0.05). Conclusion: We think that instantaneous monitoring of ORI, which is a non-invasive method for monitoring oxygenation in on-pump cardiac surgery, may be useful for early awareness of hypoxemia and avoidance of hyperoxia. Studies with larger patient groups are needed to evaluate ORI monitoring in preventing damage that may be caused by hyperoxia.