Okul öncesi öğrencilerinin psikolojik danışma ve rehberlik ihtiyaçlarının ebeveyn görüşüne göre belirlenmesi
Determination of psychological counseling and guidance needs of preschool students according to parent's opinion
- Tez No: 684059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK KARATEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışma ve Rehberlik İhtiyaçları, Ebeveynlerin Psikolojik Hizmetlere Tutumu, Okul Öncesi Eğitim, Psychological Counseling and Guidance Needs, Parents' Attitude to Psychological Services, Pre-School Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi dönem öğrencilerinin rehberlik ve psikolojik danışma ihtiyaçlarının belirlenmesinde; ebeveynlerinin psikolojik hizmetlere tutumlarıyla arasındaki yordayıcı ilişkileri incelemektir. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında, Ankara ilinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocuğu olan 544 ebeveyn ile yürütülmüştür. Bu araştırmada ilgili verilerin toplanması için, araştırmanın bağımlı değişkeni olan öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma ihtiyaçlarını belirlemek için“Rehberlik İhtiyaçları Belirleme Anketi”kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni; okul öncesi ebeveynlerinin psikolojik hizmetlere yönelik tutumlarını ölçmek için“Ebeveynlerin Psikolojik Hizmetlerine Yönelik Tutumları Envanteri”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular; katılımcıların çoğunluğunu annelerin oluşturduğu mevcut araştırmada katılımcıların rehberlik alanlarına göre ihtiyaçlarının kişisel sosyal rehberlik alanında yoğun olduğu, sırasıyla mesleki ve eğitsel rehberlik ihtiyaçlarının izlediği görülmüştür. Ebeveynlerin psikolojik yardım almaya karşı tutumuna bakıldığında ise katılımcıların yarısından fazlasının psikolojik yardım arama tutumunun olumlu olduğu ve etiketlenme kaygılarının da düşük olduğu görülmüştür. Okul öncesi öğrenci velilerinin psikolojik hizmetlere yönelik tutumlarının rehberlik ihtiyaçlarını %25 oranında açıkladığı, velilerin psikolojik hizmetlere yönelik tutumlarının rehberlik ihtiyaçlarından özellikle kişisel sosyal rehberlik boyutuyla orta düzeyde ilişkisi olduğu görülmüştür. Bu ilişkiden yola çıkıldığında; psikolojik hizmetlere yönelik tutumun alt boyutlarının etiketlenme, niyet ve tutum; kişisel sosyal rehberlik ihtiyaçlarının %11'ini açıkladığı sonucuna varılmıştır. Katılımcıların çocuklarının cinsiyeti, yaşı ve okul türüne göre rehberlik ihtiyaçları ve psikolojik hizmetlere yönelik ebeveyn tutumunda fark olmadığı da mevcut çalışmanın bulguları arasında yer almaktadır. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların rehberlik ihtiyaç alanları, psikolojik hizmetlere tutumlarını yordar hipotezini; kişisel sosyal rehberlik ihtiyaç alanına göre sağladığı eğitsel ve mesleki rehberlik alanlarında doğrulanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the counseling and psychological counseling needs of preschool students. to examine the predictive relationships between parents and their attitudes to psychological services. The study was based on the visual research model. The research was conducted in the 2020-2021 school year with 544 parents who have children attending preschool education institutions in Ankara. A“RİBA”was used to determine the counseling and psychological counseling needs of students, who are dependent variables of the study, to collect related data in this study. An argument for the study: an“EPHYTE”was used to measure the attitudes of their pre-school parents towards psychological services. The findings of the research are as follows: in the current study, which is made up of mostly mothers, we observed that the needs of the participants in terms of their counseling are concentrated in the area of personal social counseling, and their occupational and educational counseling needs follow. Looking at the parents' attitude towards psychological assistance, we see that over half of the respondents have a positive attitude towards seeking psychological help and that there is a low anxiety of labeling. Parents' attitudes towards psychological services for pre-school students highlighted the counseling needs by 25 percent, and parents' attitudes to psychological services are more related to counseling needs, especially the personal social counseling aspect and at a moderate level. Based on this relationship; labelling, intention and attitude of the sub-dimensions of the attitude toward psychological services; of the individual social coaching requirements by 11%. The findings of the present study reveal that there is no difference in the counseling needs of the participants based on their child's gender, age, and school type they attend and the parental attitude towards psychological services. The research concluded that the hypothesis that suggests participants' counseling needs and attitudes to psychological services is: it has been concluded that it is not confirmed in the fields of educational and professional guidance that it provides according to the field of need for personal social coaching.