Design of reinforced cocrete members by the strut tie method
Betonarme elemanların kafes-kiriş modeli ile tasarlanması
- Tez No: 68407
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ALTIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yapı mekanik tasarımı, kafes, kiriş, kafes-kiriş modeli, dip kirişler, kesme duvarlar, boyut, çelik. vı, structural design, struts, ties, nodes, strut-tie model, deep beams, shear walls, corbels, dimensioning, reinforcement layout. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz BETONARME ELEMANLARIN KAFES-KİRİŞ MODELİ ÎLE TASARLANMASI Matraji, Mounir Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Atımtay Temmuz 1997, 143 sayfa Yapıların bazı kısımları abartılı bir doğrulukla tasarlanırken, diğer kısımları standart prosedürlerle ya da geçmiş tecrübelere dayanan kişisel yargı yardımıyla tasarlanır. Bütün yapılara ve onların bütün parçalarına uygulanabilecek olan, tek ve bütün bir tasarım kavramına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kavramın yeterli sayılabilmesi için, gerçekçi bir takım fiziksel metodlara dayandırılması şarttır. Bu çalışmayla, destek analoji metodunun bir genellemesi olan Kafes-Kiriş metodusunulmaktadır. Bu çalışmada yapı taşlarının Kafes-Kiriş metodu ve SAP-90 programı yardımı ile tasarlanma prosedürü açıklanmaktadır. Değişik yapı taşlan için Kafes- Kiriş kavramım tasvir etmek amacıyla birçok tasarım örneği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF REINFORCED CONCRETE MEMBERS BY THE STRUT-AND-TIE METHOD Matraji, Mounir Master, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atımtay July 1997, 143 pages Certain parts of structures are designed with exaggerated accuracy while other parts are designed using rules of thumb or judgment based on past experience. A unified design concept, which is applicable to all types of structures and their parts is required. To be satisfactory, this concept must be based on realistic physical models. The Strut-Tie method, a generalization of the well known truss analogy method for beams is presented in this study. Different values of concrete compressive strengths to dimension the struts and ties are proposed based on the 111work of different authors. A procedure to design structural members by the Strut-Tie model and the aid of SAP-90 program is outlined in this study. Several design examples are presented to illustrate the concept of struts and ties for different structural members.