Miscibility of halogenated and methylated poly (Phenylene oxide) with polystyene based ionomers and material haractristics of particle filled polyproplene
Halojenlenmiş ve metillenmiş poli (Fenilen oksit) lerin sülfonlanmış polistiran ve iyonomerleri ile karışabilirliği ve mineral parçacık dolgulu polipropilenin materyal karakteristikleri
  1. Tez No: 68408
  2. Yazar: MERYEM MIH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karışım, iyonomer, uyumluluk, viskozite, dolgu, mekanik özellikler. vıu, Blend, ionomer, compatibility, viscosity, composite, filler, mechanical properties
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz HALOJENLENMİŞ VE METİLLENMİŞ FENİLENOKSİTLERİN POLİSTİREN İYONOMERLERİ ÎLE KARIŞABİLİRLİĞİ VE PARÇACIK DOLGULU POLİPROPİLENİN MATERYAL KARAKTERÎSTİKLERİ Mıh, Meryem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Leyla Araş Aralık 1997, 104 sayfa Haloj enlenmiş poli(fenilen oksit)(PPO)'ler yanmaz özelliğe sahiptirler ve mekanik, kimyasal, elektriksel ve özellikle ısısal etkilere karşı dayanıklıdırlar. Bununla birlikte poli(fenilen oksit)ler sert ve kırılgandırlar ve kolay işlenemezler. Bu özelliklerini iyileştirmek için, sülfonlanmış polistiren (HSPS) iyonomeri ve tuzlanyla karıştırılmışlardır. Poli(diklorofenilen oksit) polimeri, (PDCPO), bis(pMdin)bis(trikloro fenokso)bakır(n) kompleksinin çözelti içerisinde ısısal bozunmasıyla sentezlenmiştir. HSPS; polistirene (PS) H2S04 eklenmesiyle elde edilmiştir. Çinko ile nötrlenmiş sülfonlanmış polistiren(ZnSPS) ise; çinko acetatın, Zn(Ac)2, HSPS 'e eklenmesiyle elde edilmiştir. VIPolimer karışımları çözeltiden buharlaştırma yöntemi ile 1,4-diokzan, kloroform ve tetrahidrofuran içerisinde beş değişik oranda hazırlanmıştır: %20, %40, %50, %60, %80. Karışımların karışabilirliği; seyreltik çözelti viskometresi ile karakterize edilmiştir. Karışımların uyumluluğu, Ab, \x, ve a parametreleri ile belirlenmiştir. Sonuçlar, Differansiyel Tarama Kalorimetresi (DSC), ve Kızılötesi Spektrometresi (FTTR) ile desteklenmiştir. Viskozite ölçüm verileri; PPO'nun HSPS ile her oranda karışabildiğini, diğer taraftan P(DCPO) ile, HSPS'in bir karışabilirlik penceresi oluşturduğunu göstermiştir. PPO ve P(DCPO)'nun her ikisi de NaSPS ile hiç bir oranda karışmamıştır. Bununla birlikte, ZnSPS'in PPO ve P(DCPO) polimerleri içerisinde tamamiyle dağıldığı, yani polimerlerle her oranda karışabildiği bulunmuştur. DSC termogramlarının analizi;“yalancı Tg”olarak adlandırdığımız beklenmedik termal geçişler vermiştir. PPO için yüksek ve P(DCPO) için daha düşük geçişler gözlenmesi makromoleküller arası komplekslerin (inter- macromolecular complexes) ve bazı iyon kümelerinin oluşması şeklinde düşünülmüştür. Poli(dimetilfenilen oksit) (PXE); PXE miktarı veya sülfonlanma yüzdesi az olduğu koşullarda stiren-bazlı birçok iyonomer ile karışabilmektedir. Bu bilgiler, Karasz, Brinke, MacKnight, Hay, Yucker, Barlow ve Paul'un çalışmalarından alınmıştır [5-15]. Polipropilen (PP) kompozitleri, Werner & Pfleiderer Proses Laboratuvarları'ndan sağlanmıştır. Örneklerin mekanik ve fiziksel özellikleri; Instron Gerilme Ölçer Aleti, Dinamik Mekanik Analizör (DMA) ve DSC ile karakterize edilmiştir. vııEn yüksek modül değeri, PP ve Polytalc 262 dolgusu içeren örnek için elde edilmiştir. En yüksek son gerilim ve kopma gerilimi, Talc ABT 2500 ve CaCO 3 Vicron 15/15 dolgularının bulunduğu PP kompoziti için hesaplanmışta. En fazla uzama ise, HiPflex 100 ile doldurulmuş PP için hesaplanmışta. otg ve ac relaksasyon sıcaklıkları ise DMA'dan elde edilen E'-sıcaklık, E"- sıcaklık ve tan 8-sıcaklık eğrilerinden bulunmuştur. PP kristal yapılı bir polimer olduğu için, yüksek sıcaklıkta okunan geçişler kristal relaksasyonu olarak alınmışta. Talc ABT 2500 ve CaCO 3 Vicron 15/15 dolgularının bulunduğu PP kompoziti en yüksek ag relaksasyonu vermiştir. En yüksek occise; Talc ABT 2500 ile doldurulmuş PP için gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MISCIBILITY OF HALOGENATED AND METHYLATED POLY(PHENYLENE OXIDE) WITH POLYSTYRENE-BASED IONOMERS AND MATERIAL CHARACTERISTICS OF PARTICLE FILLED POLYPROPYLENE Mıh, Meryem M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Leyla Aras December 1997, 104 pages Halogenated poly(phenylene oxide)s (PPOs) are flame retardant and have resistance towards mechanical, chemical, thermal, and electrical effects. However, poly(phenylene oxide)s are hard and brittle and thus they are not easily processable. To modify these properties, they are mixed with sulfonated polystyrene (HSPS) ionomer and its salts with varying proportions. Poly(dichlorophenylene oxide), P(DCPO), was synthesized by thermal decomposition of bis(pyridine)bis(trichlorophenoxo)Cu(II) complex in solution. HSPS was prepared by introducing H2S04 to polystyrene (PS). Zinc-neutralized sulfonated polystyrene (4.8ZnSPS) was prepared by adding zinc acetate, Zn(Ac)2, to HSPS. Polymer blends were prepared by solvent casting method in 1.4-dioxane, chloroform, and tetrahydrofuran (THF) at 20%, 40%, 50%, 60%, and 80% 111compositions. The miscibility of the blends were characterized by dilute solution viscometry. The compatibility of the blends were determined by Ab, p,, and a parameters. The results were supported by Differential Scanning Calorimetry (DSC), and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The analysis of the viscometric data exhibited that PPO is miscible with HSPS at all proportions. P(DCPO), on the other hand forms a miscibility window with HSPS. Both PPO and P(DCPO) are not miscible with NaSPS. However, ZnSPS was found to be dispersed in PPO and P(DCPO) completely, i.e. it is miscible with polymers at all proportions. The analysis of the DSC thermogram exhibited unexpected thermal transitions which we called as“pseudo Tg ”. The higher pseudo Tg value for PPO blends and the lower pseudo Tg values for P(DCPO) blends are considered to be due to the formation of intermacromolecular complexes and some ion clusters in the system. Poly(dimethylphenylene oxide) (PXE) is miscible with a wide range of styrene-based ionomers, provided the functionalization level or PXE content is low. This information is obtained from Karasz, Brinke, MacKnight, Hay, Tucker, Barlow, and Paul's studies in literature [5-15]. Polypropylene(PP) composites were obtained from Werner & Pfleiderer Process Laboratory. They were characterized by Instron Tensile Testing Machine, Dynamic Mechanical Analysis (DMA), and DSC. The highest modulus was obtained by the sample which contains PP with Polytalc 262 filler. The highest yield stress and stress at break was calculated for PP composite with Talc ABT 2500 and CaC03 Vicron 15/15 fillers. The highest elongation, however, was calculated for HiPflex 100 filled PP. IVagand ac relaxation temperatures were obtained by the E' vs temperature, E" vs T, and tan 8 vs T curves of DMA. Since PP is a crystalline polymer, higher relaxation was taken as crystal relaxation. PP composite with Talc ABT 2500 and CaC03 Vicron 15/15 gives the highest ag relaxation. The highest ac was observed for Talc ABT 2500 filled PP.