Türkiye'de devlet üniversitelerinin stratejik planlarındaki misyon, vizyon ve temel değerlerin analizi
Analysis of mission,vision and core values of Turkish universities as stated in strategic plans
- Tez No: 684074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Stratejik plan, Misyon, Vizyon, Temel değer, İçerik Analizi, Devlet Üniversiteleri, Strategic plan, Mission, Vision, Core value, Content analysis, State universities
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki devlet üniversitelerinin stratejik planlarında yer alan misyon, vizyon ve temel değerleri incelemek, karşılaştırmak ve benzerliklerine göre kümeleme analizi ile sık kullanılan kavramlara ulaşmak. Yöntem: Türkiye'deki devlet üniversitelerinin stratejik planlarında beyan ettikleri misyon, vizyon ve temel değerler, kümeleme analizi yöntemiyle incelenmiştir. Kümeleme analizi ile yazılı dokümanlar incelenmiştir ve veriler benzerliklerine göre gruplandırılmıştır. Bulgular: Araştırmada Türkiye'deki devlet üniversitelerinin stratejik planlarında beyan ettikleri misyon, vizyon ve temel değerlerin benzerliklerine göre anlamlı kümeler oluşturduğu görülmektedir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda, misyon ifadelerinde kullanılan benzer kavramlara göre anlamlı 10 küme, vizyon ifadelerinin 6 küme ve temel değer ifadelerinin 8 küme oluştuğu tespit edilmiştir. Tüm ifadeler birlikte değerlendirildiğinde en sık kullanılan kavramın 'Bilimsellik' olduğu görülmektedir. Üniversitelere misyon, vizyon ve temel değer ifadelerini ayırt edici ve uygulanabilir bir biçimde hazırlamaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine and compare the mission, vision and core values in the strategic plans of the state universities in Turkey and to make some evaluations on universities according to their similarities. Method: Mission, vision and core values proclaimed by the state universities in Turkey were examined by cluster analysis method. Written documents were examined and the data were classified according to their similarities by cluster analysis. Results: Mission, vision and core values proclaimed by the state universities in Turkey seem to form clusters according to their similarities in this research. Conclusion and Suggestions: As a result of this research, it is determined that according to similar concepts used in mission statements, there are 10 meaningful clusters, 6 clusters of vision expressions and 8 clusters of core value expressions. When all ex-pressions are evaluated together, it is seen that the most frequently used concept is 'Scientific'. Universities are recommended to prepare their mission, vision and core value state-ments in a distinctive and applicable manner.