Bilimde grafik anlatı: Botaniğin görsel dili olarak illüstrasyon
Graphic narrative in science: Illustration as the visual language of botany
  1. Tez No: 684073
  2. Yazar: GÜLCE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEREN BULUT YUMRUKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel İllüstrasyon, Botanik İllüstrasyon, Grafik Tasarım, İllü-strasyon, Scientific Illustration, Botabical Illustration, Graphic Design, Illustration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Antik çağlardan beri, bilim ile dünyayı tanımaya ve öğrenmeye çalışan insan, öğrendiklerini aktarmak ve iletişim kurmak için yollar arar. Görsel anlatı, dilin sınırlarının dışına çıkarak, bu iletişim boşluğunu doldurur. Bilimi görseller aracılığıyla anlaşılabilir kılmada görsel iletişimin ve bilimsel illüstrasyonun faydası büyüktür. Bi-limsel bilginin sözsel ifadesinde ortaya çıkan karmaşa, bilimsel illüstrasyonlarla en aza indirilmektedir. Bu tez çalışmasında bilimsel illüstrasyon ve görsel dili, botanik özel-inde incelenmiş, Kültürpark için bir botanik illüstrasyon projesinde uygulanmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde, bilim ile sanat ve tasarım ilişkisi irdelenmiştir. Sanatın bilime olan katkısı ve işbirliği ortaya konmaya çalışılmıştır. Gelişim sürecinde tasarım disiplinleri ve grafik tasarım özelinde bilimle işbirliği irdelenmiştir. Kolektif bir çalışma disiplini olan bilimsel illüstasyonun tanımı ortaya konmaya çalışılmış; tarihsel süreçteki gelişimi ana hatları ile ele alınmıştır. Bilimsel illüstrasyonun tarihsel süreci çok geniş olduğundan daha genel bir bakışla ele alınmıştır. İkinci bölümde botaniğin görsel dili olarak bilimsel bitki illüstrasyonlarının tanımı, tarihi süreci, işlevleri, teknikleri ve Türkiye'deki yeri araştırılmıştır. Botanik illüstrasyonun bilimsel illüstrasyon ve tarihsel süreci içindeki yeri incelendikten sonra; işlevleri ve yapım sürecindeki teknikler örneklerle ortaya konumuştur. Üçüncü bölümde ise uygulama projesi için seçilen Kültürpark'ın, İzmir için kültürel ve kentsel önemi vurgulanmıştır. Kültürpark içerisindeki seçilen bitkiler tanıtılarak; botanik illüstrasyonlarının yapım süreçleri proje örnekleri üzerinden açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, people, who have been trying to know and learn about the world with science, look for ways to transfer and communicate what they have learned. Visual narrative goes beyond the boundaries of language and fills this communication gap. Visual communication and scientific illustration have great benefits in making science understandable through images. The confusion that arises in the verbal expression of scientific knowledge is minimized with scientific illustrations. In this thesis, scientific illustration and visual language were examined in terms of botany and applied in a botanical illustration project for Kültürpark. In the first chapter of the research, the connection in between science, art and design was examined. The contribution of art in science and the collaboration within were tried to be exposed. And the collaboration of design, in particular graphic design, with science was exhibited in the frame of historical developments. The definition of scientific illustration as a collective discipline is explained and the historical timeline explained in the main frame. As the historical progress of scientific illustration is very large, only milestones were given. In the seond chapter, as the visual narrative of botanical llustration, the defini-tion, historical overview, purposes and techniques of scientific herbal illustration were examined and the development of botanical illustration in Turkey was explained. After the explanation of the botanical illustration in historical development of scientific illus-tration; the functions and techniques of botanical illustration were given. In the third chapter, Kültürpark which has been chosen for the illustration pro-ject, was explained in the means of cultural and urban importance for İzmir city. The species choosen for the illustration project were explained and the application of botani-cal illustration is shown with the examples.