Application of polymer enhanced ultrafiltration to multicomponent systems
Polimer komplekslemeli ultrafiltrasyonun çoklu metal karışımlarına uygulanması
  1. Tez No: 68419
  2. Yazar: JALE MÜSLEHİDDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polymer metal complexation, Ultrafiltration, Polyetyleneimine, Cadmium separation, Mercury separation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz POLİMER KOMPLEKSLEMELİ ULTRAFİLTRASYONÜN ÇOKLU METAL KARIŞIMLARINA UYGULANMASI Mtislehiddinoğlu, Jale Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : ProlDr. Levent Yılmaz Ortak Tez Yöneticisi : H. Önder Özbelge Haziran 1997, 92 sayfa Civa ve kadmiyumun ikili metal içeren çözeltilerden ayrılması için sürekli polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon (PKUF) yönteminin performansı araştırıldı. Bu yöntem, suda çözünebilen bir polimer olan polietileniminin (PEİ) metal iyonlarına bağlanmak üzere eklenmesi ve ardından pilot ölçekli sistemde gerçekleştirilen ultrafiltrasyon operasyonunu içerir. Besleme ve süzüntü çözeltilerinden alınan örneklerin metal derişimi atomik soğurma spektroskopisi yöntemiyle tayin edilmiştir. Polimerin varlığı analiz sonuçlarım etkilediği için, hassas derişim ölçümleri elde etmek amacıyla yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Sıcaklık, metal/polimer oram, kalsiyum iyonlarının varlığı, pH gibi çeşitli operasyon parametrelerinin geri çevirme oranım ve süzüntüakısına etkileri incelenmiştir. Sıcaklık arttıkça, geri çevirme oranının düştüğü ve süzüntü akısının arttığı bulunmuştur. Bu yüzden, her deneyde sıcaklık 25 °C 'de sabit tutulmuştur. Tekli metal içeren çözeltilerle yapılan çalışmalar sonunda, seçici ayrılmayı sağlayabilmek için en önemli parametrelerin pH ve yükleme oranı olduğu görülmüştür. pH' nin yükselmesi veya metal/polimer oranının düşürülmesi iki metalin de geri çevirme oranının artmasını sağlar. îki metal için de geri çevirme oranına karşılık çizilen pH veya yükleme eğrileri aynı şekildedir. Kritik yükleme veya pH değerlerine ulaşıncaya kadar geri çevirme oram bire yakın bir değerde yaklaşık olarak sabit kalır. Daha sonra, geri çevirme oram yükleme veya pH değişimine göre lineer olarak düşer. Kritik değer, kadmiyum için dva için bulunandan daha düşüktür. Fakat pH düştükçe veya yükleme oranı arttıkça, kadmiyumun geri çevirme oranı civaya göre daha fazla etkilenmiştir. Bu da civa ve kadmiyum için seçici ayrılmaya olanak sağlar. Bu nedenle, civa ve kadmiyumun seçici ayrılma olasılığım araştırmak için değişik pH ve yükleme oranlarında ikili metal içeren çözeltilerle deneyler yapılmıştır. Ortamda kadmiyumun bulunması civanın geri çevirme oranına etki etmezken, civanın bulunması kadmiyumun kritik oranından sonra bu metalin geri çevirme oranım etkilemiştir. Düşük pH değerlerinde (5 civarında) ve yüksek yükleme oranlarında (0.3 civarında), hemen tüm kadmiyum membrandan geçerken, civa ultrafiltrasyon operasyonuyla ayrılmıştır. pH 5.5 ve kadmiyum/polimer oram 0.35, tiva/polimer oranı 0.39 için, en yüksek seçicilik 49 olarak elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Polimer Metal Komplekslenmesi, Ultrafiltrasyon, Polietilenimin, Civa Ayrılması, Kadmiyum Ayrılması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF POLYMER ENHANCED ULTRAFILTRATION TO MULTICOMPONENT SYSTEMS Müslehiddinoğlu, Jale M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levent Yılmaz Co-Supervisor Prof. Dr. H. Önder Özbelge June 1997, 92 pages Performance of continuous polymer enhanced ultrafiltration (PEUF) method was investigated for removal of mercury and cadmium from binary mixtures. This method includes the addition of polyethyleneimine (PEI) as a water soluble polymer to bind the metals, which was followed by ultrafiltration operation performed on pilot scale system. Determination of concentrations in feed and permeate streams were achieved by means of Atomic Absorption Spectroscopy (AAS). Since the presence of PEI affected the analysis results, a new uimethod was developed to achieve accurate metal concentration measurements. The influence of various operating parameters such as temperature, metal/polymer ratio, presence of calcium ions and pH on retention of metals and permeate flux was investigated. It was seen that the retention of mercury decreased and permeate flux increased when the temperature increased. Thus, temperature was kept constant during each experiment at 25 °C. At the end of experiments conducted with single metal solutions, it was found that the most important parameters are pH and loading for the selective separation of metals. The increased pH and decreased metal/polymer ratio (L) resulted in higher retention of both metals. Shapes of retention vs. pH or L curves were very similar for both metals. Retentions stay almost constant at a value very close to unity until a critical L or pH value was reached, then, R decreases almost linearly with L or pH. Critical value for cadmium is less than that of mercury and retention of cadmium was affected more than that of mercury as the pH decreased and L increased. This leads to the selective separation of mercury and cadmium. Therefore, to investigate the possibility of selective separation of mercury and cadmium, experiments were conducted for binary solutions at different pH and loading ratios. It was seen that presence of cadmium did not affect the retention of mercury while that of mercury affected retention of cadmium after critical ratio of cadmium. At low pH values (about 5) and at high L values (about 0.3), mercury was removed by ultrafiltration operation while almost all cadmium passed through the membrane. At pH 5.5 and cadmium/polymer ratio about 0.35 and mercury/polymer ratio about 0.39, the highest separation factor was obtained as 49. IV