Kentsel dönüşüm süreçlerinin Bakırköy örneği üzerinden incelenmesi
Investigation of urban transformation processes on thecase of Bakirköy
  1. Tez No: 684218
  2. Yazar: MUSTAFA TOLGA İLASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK EKŞİ AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Mekân, Bakırköy İstanbul'da Kentsel Dönüşüm, Konut Alanları, Yapım Teknikleri, Urban Renewal, Urban Space, Urban Renewal in İstanbul Bakırköy, Residential Area, Construction Techniques
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kentler, değişen fiziksel koşullar, sosyo-kültürel alışkanlıkların değişmesi ve ekonomik sebeplerden dolayı bozulmalara maruz kalmıştır. Bu bozulmalar, bazen kent dokusunda bazen de kenti oluşturan tüm bileşenlerde gerçekleşebilmektedir. Kentte oluşan bozulmalar, kent merkezlerindeki alanların fiziksel olarak bozulmasına, niteliğini kaybetmesine ve çöküntü alan halini almasına sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için, kentsel dönüşüm uygulamaları gerekmektedir. Bu bağlamda kentsel dönüşüm uygulamalarının amacı; bozulan alanların, kent dokusuna uygun, bölgede yaşayan halkın sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde doğru politikalar ile birlikte tekrar kente geri kazandırılması şeklinde açıklanabilmektedir. Tezin birinci bölümünde; kentsel dönüşüm ile ilgili yapılan literatür araştırmaları ve çalışma alanı olarak belirlenen Bakırköy ile ilgili elde edilen bilgilerle, çalışma ile ilgili problem, amaç, kapsam ve yöntem belirlenmiştir. Tezin ikinci bölümünde; kentsel dönüşüm kavramı; amaçları ve uygulama yöntemleri tanımlanmış, kentsel dönüşüm kavramının dünyadaki ve ülkemizdeki gelişim süreci aktarılmıştır. Dünyada yaşanan kentsel dönüşüm süreçleri, farklı yerlerde yapılmış örnekler ile desteklenmiştir. Ülkemizde yaşanan kentsel dönüşüm xi süreci ikiye ayrılmıştır. İlk dönem 1950 ile 1999 yılı arası, ikinci dönem ise 1999 yılında, Gölcük merkezli ve 7.4 şiddetinde gerçekleşen deprem sonrası dönem olarak belirlenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde; kentsel dönüşüm kapsamında, yürürlüğe giren yasa ve yönetmelikler hakkında inceleme yapılmıştır. İncelenen yasa ve yönetmeliklerin işleyiş şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezin dördüncü bölümünde; çalışma alanı olarak belirlenen Bakırköy ilçesinin, kentsel gelişimi ve gelişim süreci hakkında araştırma yapılarak, bilgi verilmiştir. Tezin çalışma kapsamında, kentsel dönüşüm sürecinde; yapım sistemleri, yasa ve yönetmelikler, dönemine göre yapılar ve dış cephe sistemleri çerçevesinde karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda ortaya çıkan bilgilerle, Bakırköy ilçesinde, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yapılar ve uygulanan kentsel dönüşüm yöntemleri hakkında değerlendirme yapılmıştır. Tezin beşinci bölümünde; bütün literatür araştırmaları ve proje araştırmaları sonunda ulaşılan sonuçlar verilerek, kentsel dönüşümün uygulama şekli ve kavramsal tanımı belirtilmiştir. Bakırköy'de uygulanan kentsel dönüşüm projeleri değerlendirilerek, alternatif yapım sistemi önerisi sunulmuştur. Sunulan alternatif yapım sisteminin, mevcut yapım sistemine göre güçlü yönleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Cities have been subjected to deterioration due to changing physical conditions, changes in socio-cultural habits and economic reasons. These deteriorations can occure sometimes in the urban fabric and sometimes in all components that make up the city. In order to prevent this situation, urban transformation applications are required. In this context, the purpose of urban transformation applications; this can be explained as the recycling of degraded areas to the city with the right policies in accordance with the urban texture and meeting the socio-cultural needs of the local people living in the region. In the first part of the thesis; With the literature research on urban transformation and the information obtained about Bakırköy, which was determined as the study area, the problem, purpose, scope and method related to the study were determined. In the second part of the thesis; urban transformation concept; aims and application methods are defined, development process of the concept of urban transformation in the world and in our country has been explained. Urban transformation processes in the world have been supported by examples made in different places. The urban transformation process in our country is divided into two. The first period was xiii determined as the period between 1950 and 1999, and the second period in 1999 as the period after the earthquake with 7.4 magnitude, centered in Gölcük. In the third part of the thesis; With in the scope of urban transformation, an investigation has been made on the laws and regulations in force. Information was given on the functioning of the laws and regulations examined. In the fourth part of the thesis; Research was conducted on the urban development and development process of Bakırköy district, which was determined as the study area, and information was given. In the scope of the study, in the process of urban transformation, old building and new building; construction systems, laws and regulations and within the framework of exterior systems. With the information obtained as a result of this comparison, an evaluation was made about the buildings constructed within the scope of urban transformation and the methods of urban transformation in Bakırköy district. In the fifth part of the thesis; giving the results obtained as a result of all literature researches and project researches, the application method and conceptual definition of urban transformation has been specified. Urban transformation projects implemented in Bakırköy were evaluated and an alternative construction system proposal was presented. The strengths of the proposed alternative construction system compared to the current building system have been revealed.