The boulevard as atool in city planning
Şehir planlamada bir araç olarak bulvar
  1. Tez No: 68422
  2. Yazar: SAYED MANSOUR SAYED MORTAZAVI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ana cadde, Karşılaştırmalı Tarihsel Yaklaşım, Patikalar, Bulvar, Fiziksel dönüşüm, Tahran. iv, Main Street, Comparative Historical Approach, Paths, Boulevard, Physical Transformation, Tehran.Ill
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Öz ŞEHİR PLANLAMADA BİR ARAÇ OLARAK BULVAR Seyed Mortazavi, Seyed Mansour Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Baykan Günay Şubat, 1997, 121 sayfa Bu çalışmada bulvar modern şehirlerin ana caddesi modeli olarak, karşılaştırmalı bir tartışmayla tanımlanmakta ve analiz edilmektedir. Çalışma Paris kenti ve bulvarlarının analiziyle başlamakta, geçmişin ana cadde örneklerini irdelemekte ve sonuçta geleceğe yönelik görüşler geliştirmektedir. Her hangi bir şehir öğesinin fiziksel şeklinin (sokaklar da dahil) her bir tarihsel dönemin sosyal kademelenmesi, ekonomik şartları ve teknik olanaklarının doğrudan bir sonucu olduğu bilinmektedir. Buna karşılık araştırmada, bu faktörlere yalnızca ana konuların aydınlatılması için değinilmiştir. Bu çalışma genel olarak ana caddelerin fiziksel şekilleri, bunların tarihsel çıkış noktası ve çeşitlilikleri ile ilgilidir. Ana caddelerin, fiziksel olarak, dar patikalardan Paris'in geniş bulvarlarına nasıl dönüştüğünü araştırmaktadır. Diğer bazı şehirlerin, ilk bulvarları, kendi ana caddelerini kurmak için, nasıl bir model olarak seçtiklerini göstermektedir. Sonuçta, bu çalışma geleceğin ana caddeleri konusunda bazı düşünceler ortaya atmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstractthe boulevard as a tool in city planningSeyed Mortazavi, Seyed MansourM.S., Department of City PlanningSupervisor: Assistant Prof Dr. Baykan GünayFebruary, 1997, 121 pagesThis study identifies and analyzes the boulevard as themodel for the main street of modern cities through acomparative discussion. It begins with the city of Paris and itsboulevards, then turns to other examples of main streets fromthe past, and finally looks into the future.It is widely believed that the physical shape of any urbanelement (including streets) is a direct result of factors such associal hierarchies, economic conditions and technologicalabilities belonging to each historical period. Although this studyis sincere to this view, it considers these factors only when it i srequired for elucidating the main points.This study is primarily concerned with the main streets'physical shapes, their historical origin and their variety. Itexplores how the main streets physically transformed fromnarrow paths to wide boulevards of Paris. It shows how someother cities chose the early boulevards as a model for buildingtheir own main streets. Finally, the study propounds some ideasabout the main streets of future.