Synthesis and characterization of conducting poly (N-vinylimidazole) and polypyrrole poly (N-vinylimidazole) composites
İletken poli (N-vinilimidazol) ve polipirol-poli (N-vinilimidazol) kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 68430
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken Pölimerler, Iyotlama, Kompozit polimer, Elektrokimyasal Polimerleşme, İletkenlik-Sıcaklık Bağıntısı. vı, Conducting Polymers, lodination, Composite Pölymcr, Electroehemical Polymerization, Temperature Dependence of Cönductrvity
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ İLETCENPOLİ(N-VİNİLTMIDAZOL> VE POLİPİROL-POLİ(N-VİNİLİMİDAZOL)KOMPOZİTLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONtJ Özyalçın, Murat Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Zuhal Küçükyavuz Mart 1997, 85 sayfa İletken poli(N-vinilimidazol) örnekleri üç farklı yöntem kullanılarak hazırlandı. İlk olarak radikalik polimerleşme sonucu elde edilen poli(N- vinilimidazol) 'ün yapısı imidazol halkasına iyot bağlanması ile değiştirildL Bu reaksiyon I2/I3“ dengesinin bulunduğu metanol çözeltisinin içerisinde gerçekleştirildi ve reaksiyon sonucunda artı yüklü polimer ve I3”arasında bir çeşit yük-transfer kompleksinin oluştuğu gözlendi. Bu kompleks, 10“5 S.cm”1 seviyesinde uzun süreli bir iletkenlik gösterdi. Karakteıizasyon aşamasında Şhöniger Analizi, FTIR, DSC ve TGA teknikleri kullanıldı.İkinci yöntemde PoliCN-vinilimidazoiyün sentezi Ag/Ag+ referans elektroda göre +2V luk bir potensiyel uygulanarak asetonitril içerisinde elektroliz yolu ile gerçekleştirildi. Bu ürün, ıO“5-10”6 S.cnf1 arasnıda bir iletkenlik gösterdi. Polimerleşme mekanizması CV ve ESR teknikleri kullanılarak belirlendi. Karakterizasyon için FTIR kullanıldı. Üçüncü yöntem olarak iletken polipimi ve poli(N-vinilimidazol) kompozit filmleri elektrokimyasal olarak sentezlendi. Değişik polipirol yüzdesi ihtiva eden kompozitler İO^-IO“1 S.cm”1 derecesinde iletkenlik gösterdikleri görüldü. Kompozitlerin karakterizasyonunda FTIR, SEM ve EDX teknikleri kullanıldı: Elde edilen tüm örnekler için iletkenlik değerlerinin sıcaklığa bağıntısı incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF CONDUCTING POLY(N-VINYLIMIDAZOLE) AND POLYPYRROLE-POLY(N-VINYLIMIDAZOLE)COMPOSITES Özyalçın, Murat M.S., Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Zuhal Küçükyavuz March 1997, 85 pages Conducting poly(N-vinyIimidazole) samples were prepared by using three different techniques. in the fırst method, poly(N-vinylimidazole) obtained by radicalic polymerization was modified by using iodine as a substituent to imidazole ring. This halogenation reaction, occurred in the aqueous methanol medium in which la/Is“ equilibrium is present, led to a positively charged polymer with I3”as a counterion. This charge transfer complex showed a long lasting conductivity around 10“5 S.cm”1. Shöniger Analysis, FTIR, DSC and TGA techniques were used to characterize this product. iiiin the second method, synthesis of poly(N-vinylimidazole) was achieved by electrochemical method at +2.0 V vs. Ag/Ag+ in acetonitrile; The product showed the conductivhy in the range of W5-W6 S/cm. A possible mechanism was proposed by using CV and ESR techniques and FTIR were used for characterization. As a third method, conducting composite films of poly(N- vinylünidazole) with polypyrrole were prepared electrochemically. The composites having different polypyrrole percentages showed conductivity range of lO'^-lO“1 S^cm”1. Characterization of the composites was carried out with FTIR, SEM and EDX techniques. For ali samples, temperature dependence of electrical conductivity were also studied.