Evre 1 küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) nedeni ile lober ve sublober rezeksiyon yapılan hastaların uzun dönem sağ kalımlarının karşılaştırılması
Comparison of the long-term survival of patients who were operated for stage 1 non-cellular lung cancer (NSCLC)
- Tez No: 684341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AYDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), lobektomi, sublober rezeksiyon, sağ kalım, Non small cell lung cancer (NSCLC), lobectomy, sublobar resection, survival
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Hastanemizde evre 1 küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) tanısı alan hastalara uygulanan lober ve sublober (wedge) rezeksiyonların uzun dönem sağ kalım sonuçları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2003-31.12.2019 tarihleri arasında hastanemizde evre 1 KHDAK tanısı alan ve opere edilen 237 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta bilgileri için hastanemiz veritabanı kullanıldı ve hasta dosyaları incelendi. Hastalar yaş, cinsiyet, komorbid faktörler, tümör cinsi ve evresi, tümörün patolojik özellikleri sınırlı rezeksiyon yapılan grupta tümör cerrahi sınır uzaklığı, ameliyat sonrası erken dönem komplikasyonlar ve uzun dönem sağ kalım açısından değerlendirildi. Takip verilerine ulaşılamayan, pnömonektomi yapılan, inkomplet rezeksiyon uygulanan, neoadjuvan tedavi uygulanan ve ikinci bir malignitesi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya alınan 237 hastanın 193'ü erkek 44'ü kadındı. Rezeksiyon uygulanan hastaların 194'üne lobektomi ve 43'üne wedge rezeksiyon uygulanmıştı. Hastaların 113'ünde adenokarsinom (%47,6), 87'sinde skuamöz hücreli karsinom (SCC) (%36,7), 23'ünde büyük hücreli karsinom (%9,7) ve 14'ünde (%5,9) diğer hücre tipleri mevcuttu. Tümör çapına göre evrelemede 13 hasta T1a (%5,48), 46 hasta T1b (%19,4), 40 hasta T1c (%16,87) ve 138 hasta T2a (%58,22) olarak sınıflandırıldı. Lober ve sublober rezeksiyon yapılan hastaların sağ kalım açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı, lobektomi uygulananlarda ortalama yaşam süresinin sublober (wedge) rezeksiyon uygulanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü. T2a evresinde olanlarda lobektomi uygulananların ortalama yaşam süresinin sublober rezeksiyon uygulanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı. T1 evresinde olanlarda ise ortalama yaşam süresi bakımından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların evrelerine göre sağ kalım süreleri incelendiğinde, evre 1B olan hastalardan lobektomi uygulananların ortalama yaşam süresinin sublober rezeksiyon uygulanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür. Hastalar parankim cerrahi sınır uzaklıklarına göre karşılaştırıldıklarında, lobektomi uygulananların ortalama yaşam sürelerinin parankim cerrahi sınır uzaklığı 0-5 mm olan sublober rezeksiyon uygulananlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Evre 1 KHDAK'nin cerrahi tedavisinde farklı cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. Genel olarak evre 1 KHAK hastalarda sublober rezeksiyonların uzun dönem sağ kalım sonuçları açısından tedavi için doğru seçenek olmadığı, T1 tümörlerde cerrahi sınır uzaklığı olarak 5mm'den daha fazla bir mesafe bırakılarak sublober rezeksiyon yapıldığında tedavi için yeterli olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is aimed to compare the long-term survival results of lobar and sublobar (wedge) resections performed in patients diagnosed with stage 1 non-small cell lung cancer (NSCLC) in our hospital. Materialand Methods: In our study, 237 patients diagnosed with stage 1 NSCLC and operated in our hospital between 01.01.2003 and 31.12.2019 were evaluated retrospectively. Our hospital database was used for patient information and patient files were examined. The patients were evaluated in terms of age, gender, comorbid factors, tumor type and stage, pathological features of the tumor, distance from the tumor surgical margin, early postoperative complications, and long-term survival in the resection group. Patients with no follow-up data, pneumonectomy, incomplete resection, neoadjuvant therapy and a second malignancy were not included in the study. Results: Of the 237 patients included in the study, 193 were male and 44 were female. Lobectomy was performed in 194 and wedge resection in 43 of the patients who underwent resection. Adenocarcinoma in 113 (47.6%), squamous cell carcinoma (SCC) in 87 (36.7%), large cell carcinoma in 23 (9.7%) and 14 (5.9%) patients other cell types were present. In staging according to tumor diameter, 13 patients were classified as T1a (5.48%), 46 patients were T1b (19.4%), 40 patients were T1c (16.87%), and 138 patients were classified as T2a (58.22%). It was determined that there was a statistically significant difference between the patients who underwent lobar and sublobar resection in terms of survival, and the average life expectancy of those who underwent lobectomy was found to be statistically significantly higher than the group that underwent sublobar (wedge) resection. It was determined that the average life expectancy of those who underwent lobectomy in those at T2a stage was statistically significantly higher than the group that underwent sublobar resection. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of average life expectancy in those at T1 stage. When the survival times of the patients were examined according to their stages, it was seen that the average life expectancy of patients with stage 1B who underwent lobectomy was statistically significantly higher than the group that underwent sublobar resection. When the patients were compared according to their parenchymal surgical margin distances, it was found that the average life expectancy of those who underwent lobectomy was statistically significantly higher than those who underwent sublobar resection with a parenchymal surgical margin distance of 0-5 mm. Conclusion: Different surgical methods can be used in the surgical treatment of stage 1 NSCLC. In general, it was concluded that sublobar resections in stage 1 SCLC patients are not the right option for treatment in terms of long-term survival results, and that when sublobar resection is performed with a surgical margin distance of more than 5 mm in T1 tumors, it may be sufficient for treatment.