Amplification and isolation of a fragment of lactate dehydrogenase gene from rhizopus orgzae using RT_PCR
RT-PCR metodu kullanılarak rhizopus orgzae'dan lactat dehidrogenaz geninin bir parçasının amplifikasyonu ve izolasyonu
  1. Tez No: 68436
  2. Yazar: ERDOĞAN EŞREF HAKKI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİNUR S. AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Science and Technology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: RT-PCR, primer tasarımı, Idh, L-laktat dehidrogenaz, Rhizopus oryzae, küf, DNA probları. vıı, RT-PCR, primer design, Idh, L-lactate dehydrogenase, Rhizopus oryzae, fungi, DNA probes
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz RT-PCR METODU KULLANILARAK Rhizopus oryzae'DKN LAKTAT DEHİDROGENAZ GENİNİN BİR PARÇASININ AMPLİFİKASYONU VE İZOLASYONU Hakkı, Erdoğan E. Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yar.Doç.Dr. Mahinur S. Akkaya Ortak Tez Yöneticisi: Yar.Doç.Dr. Ufuk Bakır Eylül 1997, 131 sayfa Bu çalışmada, fılamentli (ipliksi) bir küf olan Rhizopus oryzae'dm laktat dehidrogenaz (LDH) enzimini kodlayan Idh geninin bir bölümünün amplifikasyonu ve klonlanması gerçekleştirilmiştir. R. oryzae organik asit ve enzim üretiminde kullanımı dolayısıyla endüstriyel önemi olan bir organizmadır. R. oryzae' da laktik asit üretiminin arttırılmasına yol açacak laktat dehidrogenaz geninin mekanizmasının ve regülasyonunun anlaşılması için, Idh geninin aktif bölgesinin izole edilip sekansının belirlenmesi gerekmektedir. Genbank ve diğer DNA dizilim bilgi bankalarının taranmasıyla, birbirinden farklı yüzlerce canlı sistemden sekanslara ulaşılmış ve fungus vitürlerinin Idh geni ile ilgili ne amino asit sekansının ne de DNA sekans bilgisinin var olduğu görülmüştür. Çok sayıda canlı organizmanın (40'm üzerinde) karşılaştırılmasıyla laktat dehidrogenaz'da, büyük ölçüde korunmuş bölgelerin varlığı tespit edilmiştir. Bunların en fazla korunmuş kısımları PCR primerleri için hedef bölge seçilmiştir. Rhizopus türlerinden çeşitli genlerin incelenmesi ile, Rhizopus'ta. kodon kullanımı belirlenmiş ve buna bağlı olarak primer sekansları oluşturulmuştur. Böylece, RT-PCR teknolojisi kullanılarak genin bir bölümü çoğaltılmıştır. Agaroz j elinde etidyum bromür ile görüntülenen PCR ürünü, jelden band izole edilip vektöre klonlanmıştır. DNA, Idh gen parçasını içeren rekombinant plasmidlerden izole edilmiştir. Bu DNAların (Idh gen parçasının) nükleotid düzeyinde incelenmesi devam etmektedir. Dejenere primerler kullanılarak genin bir bölümünün direkt PCR amplifikasyonuna alternatif bir yaklaşım olarak, genin bir kısmını izole etmek amacı ile M?'e özel bir prob hazırlanmıştır. DNA sekans bilgilerine dayanarak homolog primerler kullanılmak suretiyle prob hazırlamada L. lactis Idh geni kullanılmıştır. S. cerevisiae C468,den Idh geninin izolasyonuna da çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AMPLIFICATION AND ISOLATION OF A FRAGMENT OF LACTATE DEHYDROGENASE GENE FROM Rhizopm oryzae USING RT-PCR Hakkı, Erdoğan E. M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ufuk Bakır September 1997, 131 pages In this study, the amplification and the cloning of a fragment of Idh gene coding for lactate dehydrogenase (LDH) enzyme from Rhizopm oryzae, a filamentous fungus, was fulfilled. R. oryzae is an organism of an industrial importance due to its use in lactic acid and enzyme production. In order to understand mechanism and regulation of lactate dehydrogenase gene in a way of improving the yield of lactic acid production in R. oryzae, the isolation and determination of the nucleotide sequence of the active site of the Idh gene was required.By searching GenBank and other databases, hundreds of sequences from different living systems have been reached and it is confirmed that, there were neither amino acid sequence nor DNA sequence data on fungal species of any type of Idh. There are number of highly conserved regions in the lactate dehydrogenase of many living organisms that were compared (above 40). The most conserved regions were selected as PCR primer target regions. By analyzing different genes from Rhizopus species, the codon usage in Rhizopus sp. was determined and based on which the primers were designed. Thus, using Reverse Transcriptase-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) technology, a fragment of the gene was amplified. The band, detected by ethidium bromide staining on an agarose gel, was isolated and blunt-end cloned into a vector. DNAs of the recombinant plasmids, possessing the Idh gene fragment, were isolated. They are currently being analyzed in nucleotide sequence level. As an alternative approach to direct PCR amplification of the fragment of the gene using degenerate primers, an LDH specific probe was prepared to fish out a fragment of the gene. The Idh gene of Lactococcus lactis was chosen for preparation of a probe using the homologous primers based on the DNA sequence data. We have also attempted to isolate Idh gene from Saccharomyces cerevisiae C468. IV