Design and expansion of gas transmission pipelines
Gaz nakil boru hatlarının tasarım ve tevsii
- Tez No: 68455
- Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Route Selection, Gas Transmission Pipelines, Expansion, Looping IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Öz GAZ NAKİL BORU HATLARININ TASARIM VE TEVSİİ Karaören, Gündüz Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Haziran 1997, 113 sayfa Gaz nakil boru hatlarının tasarımı, gazı bir istasyondan diğerine önceden belirlenen basınç ve hız değerlerine uyarak nakleden en ucuz boru ve kompresör istasyonu kombinasyonunu seçmektir. Bu tez çalışmasında dal tipi gaz nakil boru hatlarının tasarım ve tevsii hesaplan için“G-DEX”adı verilen bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bilgisayar programı üç kısımdan oluşmaktadır: Birinci kısımda ilk istasyondan en sonuncusuna uzanan yollar arasından en iyisi seçilir. Bütün sistemin yayılışı belli olduktan sonra ikinci kısımda boruların ebatları ve kompresör istasyonlarının yerleri verilen çekişlere göre hesaplanır. Son kısımda ise gaz çekişlerindeki artış için tevsii şeması hazırlanır. Bu sisteme paralel boru hattı döşeyerek ve/veya kompresör istasyonu ekleyerek yapılır.Bilgisayar programı esnek bir yapıya sahiptir, öyle ki kullanıcı bilgisayar tararından önerilen bütün değerleri değiştirebilir. Böylelikle, program sadece tasarım değil aynı zamanda boru hatları mühendisleri için bir analiz aracıdır da. Anahtar Kelimeler : Yol Seçimi, Gaz Nakil Boru Hatları, Genişleme, İkinci Boru Hatları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND EXPANSION OF GAS TRANSMISSION PIPELINES Karaören, Gündüz M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp June 1997, 113 pages The design of gas transmission pipelines aims to select the most economical pipeline and compressor node combination that transmits the gas from one station to the other one while keeping the pressure and velocity in the predefined ranges. In this thesis a computer program called“G-DEX”is developed for the design and expansion of branched gas pipeline systems containing no closed loops. The computer program consists of three parts: mIn the first part the best route that connect the final node to the initial one is selected among the possible route alternatives. Having selected the system layout, in the second part the sizes of pipes and compressor station places are calculated for the given demand values. In the final part a pipeline expansion scheme is carried out for increased values of demands. This is handled by adding loops and/or compressor stations to the system. The computer program is made flexible such that any decision of the program could be changed by the user. So, it is not only a design but also an analysis tool for pipeline engineers.