Kadın yöneticilerin kişisel anlatıları üzerinden spor yönetiminin tahlili: Türkiye örneği
The analysis of sports management via personal narration of women managers: A case of Turkey
- Tez No: 684625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Kadın Yönetici, Spor Yönetimi, Sport, Women Manager, Sports Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Spor yönetiminde kadın yöneticilerin yaşantıları ve çalışmaları esnasında karşılaştıkları sorunların kişisel anlatıları üzerinden tahlil edilerek, spor yönetimde kadının rolü ve karşılaştıkları sorunların ortaya konması bu tezin amacını oluşturmaktadır. Araştırma Türkiye' de spor yönetiminde kariyer sahibi olan ve farklı spor kurum ve kuruluşlarında iş yaşamını sürdürmekte olan 20 kadın spor yöneticisi üzerinden yürütülmüştür. Nitel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerde spor yönetiminde kadın yöneticilerin karşılaştıkları fırsat ve engeller, kariyer olanakları, sosyal hak ve özgürlükleri, iş yaşam dengeleri hakkındaki görüşlerinin yanı sıra, mesleklerine ilişkin algıları, iş memnuniyetleri, yaşam doyumlarına ilişkin gibi temaları içeren sorulara yer verilmiştir. Konuya ilişkin verilerin analizinde ayrıca içerik ve dokuman analizi teknikleri de kullanılmıştır. Verilerin analizleri sonucunda belirlenen kodlamalar ve kodlamalar ile ortaya çıkan temalar, bulgular kısmında ortaya konmuştur. Bulgulara göre, kadın katılımcıların cinsiyetleri nedeniyle yaşadıkları sorunlar farklılık göstermekle birlikte ortak sorunlar da mevcuttur. Kadın spor yöneticilerinin çalışma alanlarında cinsiyetleri nedeniyle engellemelere maruz kaldıkları bulgularına ulaşılmıştır. Kadın yöneticilerin toplumsal cinsiyet bağlamında yaşadıkları deneyimler ile Türkiye'de kadın yönetici olmanın zorluğu ortaya konmuştur. Yönetici olarak yükselmede her ne kadar kadın tercih edilmese de toplumsal kabulün yavaşta olsa gelişmeye başlandığı sonucu sevindiricidir. Kadın yöneticilerin tercih edilmemesindeki nedenler olarak; toplumun değer ve yargıları, evli olanların aile içerindeki rolü ve çocuk bakımı, karşılaşılan ana sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın önemi bu alanda literatürde mevcut olan bir boşluğu doldurmayı hedeflemesi ile daha da belirginleşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the role of women in sports management and the problems they face by analyzing the experiences of women managers through their personal narratives and the problems they encounter during their work. Research has been carried out 20 women sports managers who takes place in different sports organizations and institutions in Turkey. In the study designed according to qualitative research the in-depth interview method was used. During in-depth-interviews; opportunities and obstacles faced by female managers in sports management, career opportunities, social rights and freedoms, their views on work life balance, as well as their perceptions about their profession, job satisfaction, life satisfaction and the like questions and similar themes are included. Content and document analysis techniques were also used to analyze the data on the subject. The data were coded by subjecting them to content analysis. The themes that emerged with the codings are presented in the findings section. According to the findings, although the participants faced problems related to gender vary, there are also common problems. It has been reached the findings that Female sports managers are subject to obstruction in their work are as due to their gender. Female managers with their experiences in the context of gender demonstrates the difficulty of being a woman manager in Turkey. Although women were not preferred for promotion as a manager, it is gratifying that social acceptance began to develop slowly. As the reasons for not choosing Female managers; the values and judgments of the society, the role of the married in the family and childcare are the main problems encountered. The importance of this study has become more evident as it aims to fill a gap in the literature in this field.