Akut göğüs sendromu ile başvuran orak hücre anemili hastalarda mi-RNA düzeyinin krizle ve hastalığın prognozu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relation of mi-RNA levels between crisis and prognosis of diseases in sickle cell anemia patients who has referred with acute chest syndrome
- Tez No: 684629
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Akut göğüs sendromu, Çocuk, mikroRNA, Orak hücre anemisi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Orak hücre anemisi (OHA), HbS'in homozigot olduğu durumda anemi, sık krizler, çeşitli organ hasarları ile sonuçlanan bir hastalıktır. MikroRNA'lar, genom üzerinde proteine translasyonu gerçekleşmeyen hedef geni baskılayarak hücrenin gelişim, farklılaşma ve ölümü gibi farklı olaylarda düzenleyici rol oynayan 19-25 nükleotid uzunluğunda RNA'lardır. Bu çalışmada Akut göğüs sendromu tanısı alanorak hücre anemili hastalarda ağrılı kriz ve stabil dönemdeki mi-RNA düzeylerinin krizle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda izlenen 20 orak hücre anemili hastadan kriz döneminde ve aynı hastalardan stabil dönemde kan örnekleri alındı. Kontrol grubu olarak anemisi ve sistemik bir hastalığı olmayan aynı yaş grubundan 20 sağlıklı çocuktan kan örnekleri alındı. Hasta ve kontrol grubundan tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi (alkali ve asit pH'da) ve biyokimya parametreleri çalışıldı. Hastalardan hsa-miR-144 ve hsa-miR-451 gerçek zamanlı PCR ile tetkik edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Orak hücre anemili hastalarda kontrol grubuna göre hemoglobin, hematokrit, lenfosit değerleri düşük, trombosit ve monosit değerleri ise yüksek idi (p0,05). Hastaların kriz sıklığı miRNA 451 ve miRNA 144-3P düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı (p>0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda miRNA-144 ve miRNA-451 düzeyleri Akut göğüs sendromu tanısı alan orak hücre anemili hastaların ağrılı kriz dönemlerinde yüksek saptandı. Orak hücre anemisinde miRNA düzeylerinin krizle ilişkisinin net bir biçimde belirlenebilmesi için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Sickle cell anemia which HbS is in homozigous state is a disorder with frequent crises and results with multiple organ damages. MiRNA are 19-29 nucleotides length RNA's and supress the target gen which is not resulted with translated to protein genome regulation and development, differentiation, and death of the cells. This study, planned to evaluate the relation of miRNA levels in crises and steady state. Method and materials: In this study, blood samples were collected from sickle cell anemia patients in crisis and steady state who were followed up at Çukurova University, Department of Pediatric Hematology. Also, blood samples were drawn from 20 healthy children in the same age group without anemia and systemic disease. İn patients and control groups whole blood count, Hb electrophoresis (acid and alkali pH), and blood chemistry parameters were studied. In patients, hsa-miR 451 and hsa-144 3P were investigated with real time PCR. The parameters were compared statistically.