İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki trafik yaralanmalı trafik kazalarının istatistiksel analizi ve kazaların azaltılması için öneriler
Statistical analysis of the traffic accidents involving injuries in the Küçükçekmece district of Istanbul and suggestions for decreasing of accidents
- Tez No: 684633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Trafik, İnşaat Mühendisliği, Accidents, Traffic, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trafik güvenliği, trafik kazaları, istatistik analiz, veri analizi, Traffic safety, traffic accidents, statistical analysis, data analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Dünyada her yıl on binlerce insan trafik kazalarından dolayı hayatını kaybetmekte iken çok daha fazlası ise kazalara bağlı yaralanmalar yaşamaktadır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınan ve üç yılı (2015, 2016,2017'yi) kapsayan verilerin derlenmesi ve analiz edilmesi ile bu çalışma doğmuştur. Bahsedilen üç yıla dayalı verilerin incelenmesi ile birlikte bilgisayar ve uydu destekli gözlemler ile saha incelemeleri de yapılmıştır. Çalışma sırasında farklı aşamalarda Google Haritalar, QGIS, Microsoft Excel, IBM SPSS gibi programlar kullanılmıştır. İstatistik analiz sırasında doğrusal regresyon, normallik testleri, t-testi, Ki- kare testi, gibi metotlara başvurulmuştur. Bu çalışmanın sıralaması; literatür taraması, verilerin toplanması, verilerin haritaya işlenmesi, kritik kaza noktalarının işaretlenmesi, saha gözlemleri, istatistik analizler ve önerilerin hazırlanması şeklinde ilerlemiştir. Çalışmanın sonuçlanmasıyla bölgedeki kazaların yoğunluk dağılımlarının belirlenmesi, kazaların sebeplerinin tespiti ve bu sebeplere yönelik çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Çözüm önerileri sunulmadan önce literatürde yer alan çalışmalara ilişkin karşılaştırmalı inceleme yapılmıştır. Literatürdeki çalışmaların ışığında çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the globe, accidents cause tensof thousands of people's death and even more injuries every year in the globe. This study has been done by analyzing and collecting the data, which consists of three years (2015, 2016 and 2017), provided by Istanbul Police Department. The study consists of examining the data set for these three years (2015, 2016 and 2017) with computer and satellite aided observations of field investigations. Within this study, during the statistical analysis phase, various statistical analysis methods have been used such as: Lineer regression, normality tests, t-test, Chi- square test etc. The chronogical order of this study can be sorted as: literature review, collection of data, marking critical accident spots, field observations and surveying, statistical analysis and preparation of solution suggestions. With the conclusion of this study; it has been tried to determine the density distribution of the accidents in the region, to determine the causes of accidents and to offer variety of solutions for these reasons. Before offering these, solutions many articles on literature have been examined and comperative analysis of field has been made. Solutions have been offered by the aid of the articles on literature.