Yer altı yatay mikserlerde kaynak hasarlarının incelenmesi
Determine welding damages in underground horizontal mixers
  1. Tez No: 684634
  2. Yazar: UTKU USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK KÜÇÜKÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer altı yatay mikser, Şasi kaynak hasarı, Tahribatsız muayene, Underground horizontal mixer, Chasis welding damage, Non-destructive testing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, bir yer altı madeninde kullanılan yatay mikserin şasisinde meydana gelen kaynak hasarlarının tespiti ve nedenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalarda öncelikle şasi üzerine gelen yüklerin gerilme analizi gerçekleştirildi. Yapılan analizden elde edilen sonuçlar ile tespit edilen hasarların belirlendiği yerlerin büyük ölçüde birbirleriyle örtüşmüş olduğu görüldü. Mikser şasisindeki kaynak dikişi içeren bölgeler öncelikli olarak gözle muayeneye tabi tutulmuş ve ardından penetrant sıvı ve manyetik parçacık yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Belirlenen hasarların gerilme analizinde en büyük gerilmelerin elde edildiği şasilerin en büyük yük ve momente maruz kalan hareketli bölgelerinde (dönüş sistemi, beton kazanı kaldırma sistemi vb.) oldukları tespit edilmiştir. Şasi çalışma koşulları dikkate alınarak ortaya çıkan hasarların büyüklüğü, gerilme analiziyle birlikte değerlendirilip, tespit edilen hatalar karakterlerine göre sınıflandırıldıktan sonra bu hataların onarım prosedürleri oluşturuldu. Belirlenen onarım prosedürleri doğrultusunda, gerekli şasi onarımları gerçekleştirildi. Yapılan onarımların sonucunda şasi üzerinde belirlenmiş olan kaynak hasarları giderilerek şasi üniform gerilme dağılımına erişildiği, şasinin onarılmış halini simule eden gerilme analizinden görüldü. Gerçekleştirilen çalışma sonucunda aracın güvenli iş yapabilme kabiliyeti ve operasyonel verimliliği arttı.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the welding damages and their causes which are occurred chassis of the horizontal mixer used in an underground mine. In the studies carried out for this purpose, firstly, the stress analysis of the loads on the chassis was carried out. It was seen that the results obtained from the analysis and the places where the detected damages were determined largely overlapped with each other. The parts of weld beads in mixer chassis were first subjected to visual inspection and then examined using penetrant liquid and magnetic particle methods. In the stress analysis, it has been determined that the determined damages are in the moving parts of the chassis, where the greatest stresses are obtained, which are exposed to the greatest load and moment (steering system, concrete drum lifting system etc.). Considering the operating conditions of the chassis, the extent of the damage was evaluated together with the stress analysis and the repair procedures for these damages were created after the detected damages were classified according to their characters. Necessary chassis repairs were carried out in line with the determined repair procedures. As a result of the repairs, it was seen from the stress analysis simulating the repaired state of the chassis, that the welding damages determined on the chassis were removed and a uniform stress distribution was achieved in the chassis. As a result of the work carried out, the vehicle's ability to work safely and its operational efficiency have increased.