Kitosan ve kurkumin ile kaplanan mini vidaların osseointegrasyonunun histolojik ve moleküler düzeyde in vivo rat modelinde değerlendirilmesi
Evaluation of osseointegration of mini screws coated with chitosan and curcumin in in vivo rat model at histological and molecular levels
- Tez No: 684690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTAN YALÇIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Osseointegrasyon, kitosan, kurkumin, elektrokimyasal depozisyon, Osseointegration, chitosan, curcumin, Electrochemical deposition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kitosan ve Kurkumin İle Kaplanan Mini Vidaların Osseointegrasyonunun Histolojik ve Moleküler Düzeyde in Vivo Rat Modelinde Değerlendirilmesi Amaç: Deneysel olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın amacı, kitosan ve kurkuminin bir biyoaktif kaplama halinde kullanılarak osseointegrasyona olan etkilerini postoperatif 2. ve 6. haftalarda değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Çalışmada 2.2x4 mm çapında 80 adet standart titanyum mini vida, 80 adet Sprague dawley cinsi ratlara ait femurların facies patellarisin anteromedial bölgesine yerleştirilmiştir. Deney grupları, femur üzerine uygulanan 4 farklı mini vida çeşidine ve 2 ila 6 haftalık takip sürelerine göre belirlenmiştir. Elektrokimyasal depozisyon yöntemiyle titanyum vidalara sırasıyla kitosan (CH-Ti-2h, CH-Ti-6h), kurkumin (CU-Ti-2h, CU-Ti-6h) ve kitosan-kurkumin (CH-CU-Ti-2h, CH-CU-Ti-6h) kaplama yapılmıştır. Kontrol grubu olarak belirlenen deney hayvanlarına yerleştirilmek üzere non-modifiye titanyum vidalar (NM-Ti-2h, NM-Ti-6h) ayrılmıştır. Vida üzerine uygulanan biyoaktif kaplamanın morfolojisi XRD ve SEM yöntemleri ile incelenmiştir. Cerrahi işlem esnasında deneklere %2'lik Ksilazin (10 mg/kg) (Xylazinbio, Bioveta, Çek Cumhuriyeti) ve %10'luk Ketamin HCl (50 mg/kg) (Ketalar®, Pfizer, New York, ABD) anestezisi uygulanmıştır ve femur yüzeyi açılarak mini vidalar yerleştirilmiştir. Deney hayvanları histolojik ve moleküler incelemelerin yapılması için postoperatif 2. ve 6. haftalarda %100 CO2 ile sakrifiye edilmiştir. Bulgular: Vida çevresinden alınan doku örnekleri incelendi. Yeni kemik oluşumunun CH-CU-Ti uygulanan gruplarda ileri seviyede olduğu, osteoklast sayısının en az bu grupta olduğu görüldü (p0.05). Fibrotik doku yoğunluğu açısından gruplar arasında fark gözlenmedi (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen bulgulara göre kitosan-kurkumin kaplamanın, kemik remodelasyonunu erken ve geç dönemde etkileyerek, osseointegrasyonu artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Osseointegration of Mini Screws Coated with Chitosan and Curcumin in In Vivo Rat Model at Histological and Molecular Levels Objective: The aim of this experimental study is to evaluate the effects of chitosan and curcumin on osseointegration by using a bioactive coating at the 2nd and 6th weeks postoperatively. Materials and Methods: In the study, 80 standard titanium mini screws with a diameter of 2.2x4 mm were placed in the anteromedial region of the facies patellaris of the femurs of 80 Sprague dawley rats. The experimental groups were determined according to the 4 different types of mini screws applied on the femur and the 2 to 6 weeks follow-up period. Chitosan (CH-Ti-2h, CH-Ti-6h), curcumin (CU-Ti-2h, CU-Ti-6h) and chitosan-curcumin (CH-CU-Ti-2h, CH-CU-Ti-6h), respectively, to titanium screws by electrochemical deposition method. coating has been made. Non-modified titanium screws (NM-Ti-2h, NM-Ti-6h) were reserved for placement in the experimental animals determined as the control group. The morphology of the bioactive coating applied on the screw was examined by XRD and SEM methods. During the surgical procedure, subjects were anesthetized with 2% Xylazine (10 mg / kg) (Xylazinbio, Bioveta, Czech Republic) and 10% Ketamine HCl (50 mg / kg) (Ketalar®, Pfizer, New York, USA) and mini screws were placed after exposing the femural surface. Experimental animals were sacrificed with 100% CO2 at postoperative 2nd and 6th weeks for histological and molecular examinations. Results: Tissue samples taken from around the screw were examined It was observed that new bone formation was advanced in the groups treated with CH-CU-Ti and the number of osteoclasts was the least in this group (p 0.05). There was no difference between the groups in terms of fibrotic tissue density (p> 0.05). Conclusion: According to the findings obtained from our study, it was determined that chitosan-curcumin coating increased osseointegration by affecting bone remodeling in the early and late periods.