Halîl es-Sekâkînî ve Arapça öğretim yöntemlerinin incelenmesi
Khalil Alsakakini and examination of his Arabic teaching methods
- Tez No: 684730
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Halîl es-Sekâkînî, Arapça, Dil, Eğitim-Öğretim, Yöntem, Khalil Alsakakini, Arabic, Language, Education, Method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada Halîl es-Sekâkînî'nin hayatı, eserleri ve eğitimci olarak görüşleri incelenmiştir. 1878'de Kudüs'te dünyaya gelen Filistinli yazar, şair ve Arap dünyasında modern eğitimin öncülerinden biri olan, soyu asil bir Kudüs ailesine dayanan ve döneminin en başarılı eğitimcilerinden sayılan Arapça Öğretmeni Halîl es-Sekâkînî'nin Arapça öğretimi alanında yaptığı devrimler, kurduğu okul, dil öğretimi alanında geliştirdiği yöntem ve yaklaşımları incelenmiştir. Çalışmada araştırma, açıklama, analiz, bilgi toplama ve senteze dayanan tanımlayıcı yöntemler ve analitik yaklaşımlar kullanılmıştır. Bu çalışma, Arapça öğretimi ve özellikle yabancılara Arapça öğretimi alanına bilimsel katkılar sağlamayı ve ışık tutmayı hedeflemektedir. Çalışmanın sonunda Halîl es-Sekâkînî'nin hayatındaki önemli gelişmeler özet şeklinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, works and views of Khalil Alsakakini as an educator were examined who was born in 1878 in Jerusalem, the Palestinian writer, poet and one of the pioneers of modern education in the Arab world, based on a noble Jerusalem family and considered one of the most successful educators of his time, the Arabic teacher Khalil Alsakakini's revolutions in the field of Arabic teaching, the school he founded, The methods and approaches he developed in the field of language teaching were examined. Descriptive methods and analytical approaches based on research, explanation, analysis, information gathering and synthesis were used in the study. This study aims to provide scientific contributions and shed light on the field of Arabic teaching and especially teaching Arabic to foreigner S. At the end of the study, important developments in the life of Halîl es-Sekâkînî were given in summary form.