The impact of night shift on the psychological and physical health of nurses in Tikrit city hospitals
Tikrit şehir hastanesinde gece vardiyasının hemşirelerin psikolojik ve fiziksel sağlığı üzerine etkisi
- Tez No: 684729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SATI DİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gece şifti, hemşirelik, psikolojik sağlık, fiziksel sağlık, uyku bozuklukları, night shift, nursing, psychological health, psychial health, sleep disorders
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmanın amacı, gece çalışan hemşirelerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlıklarını etkileyen faktörleri belirlemektir. Kesitsel tanımlayıcı tipteki bu çalışmanın örneklemini, Irak'ın Tikrit kentindeki hastanelerde gece vardiyasında çalışan 100 hemşireyi içermektedir. Veriler; Kişisel Bilgi Formu ve Kopenhag Mesleki ve Ruh Sağlığı Ölçeği Anketi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve KruskalWallis testi kullanıldı. Örneklemin çoğunluğunu (%68) kadın, geri kalanını erkek oluşturmuştur ve hemşirelerin çoğunluğu 25-34 yaş arasında (%37) bekar, hemşirelik mezunudur. Araştırma sonuçlarına göre; gece vardiyasında çalışmanın hemşirelerin %40'ının amirlerinin iş tatminine çok az öncelik verdiğine inandığı, çok fazla zamanlarını aldığı ve özel yaşamlarını olumsuz etkilediği, zamanlarının büyük çoğunluğunda stresli oldukları, duygusal tükenmişlik hissettikleri, irritable oldukları, %21'inin ise işyerinde fiziksel şiddet tehditine maruz kaldığı saptanmıştır. Sonuç olarak, çalışma ortamında hemşireler arasında gece vardiyalı çalışmanın önemli bir psikososyal etkisi olduğu bildirilmiştir. Çalışma sonucuna göre, yaşam kalitesini iyileştirmeye ve hemşireliğin olumlu yönlerine yatırım yapmaya uyumlu bir eğitim programının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the factors that affect the physical, psychological and social health of nurses working at night. Sample of this crosssectional descriptive study included 100 nurses working on the night-shift system in hospitals in Tikrit, Iraq. Data were collected using by the Personal Information Form and the Copenhagen Occupational and Mental Health Scale Questionnaire. In evaluating the data; the number, percentage, arithmetic mean, standard deviation, and Kruskal-Wallis test were used. The majority of the study sample (68%) was female, the remainder male, and most of nurse were between the ages of 25 and 34 (37%) and single (%55), nursing graduates. According to the search results; It was determined that (40%) of the sample believe that their direct supervisor gives little priority to job satisfaction. It has been determined that working in the night shift negatively affects the private lives of the nurses, where they take too much time they were stressed most of their time, felt emotional exhaustion, were irritable, and 21% of nurses were exposed to the threat of physical violence in the workplace. As a result of the research it has been reported that night shift work has a significant psychosocial effect among nurses in the working environment. The study recommends developing a training program that is compatible with improving the quality of life and investing in the positive aspects of nursing