Assesment of toxicity and biodegrability of pulping effluents to microbial treatment communiy by electrolytic respirometry
Kağıt endüstrisi atıksularının biyolojik arıtım populasyonlarına zehirliliğinin ve biyolojik parçalanabilirliğinin elektrolitik respirometre ile belirlenmesi
  1. Tez No: 68475
  2. Yazar: PERVİN KATMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ B. DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Science and Technology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: zehirlilik, biyolojik parçalanabilirlik, kağıt endüstrisi atıksuları, elektrolitik respirometre, toxicity, biodegradability, pulp and paper industry effluents, electrolytic respirometry in
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Öz KAĞIT ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ BİYOLOJİK ARITIM POPÜLASYONLARINA ZEHİRLİLİĞİNİN VE BİYOLOJİK PARÇALANABİLİRLİĞİNİN ELEKTROLİTİK RESPİROMETRE İLE BELİRLENMESİ KATMER, Pervin Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Filiz B. DİLEK Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY Ocak 1997, 81 sayfa SEKA Afyon ve Kastamonu kağıt fabrikaları ağartma proseslerinden kaynaklanan atıksuları ve toplam atıksularının zehirliliklerini ve/ veya biyolojik olarak arıtılabilirliklerini belirlemek üzere elektrolitik respirometre kullanılmıştır. Giriş konsantrasyonunun zehirlilik ve/veya arıtılabilirlik üzerine etkisini incelemek için atıksuların farklı seyreltilen ile de çalışılmıştır. Bu atıksuların mevcut arıtma sistemlerinde evsel atıksularla birlikte arıtılma ihtimali yapay bir evsel atıksu kullanılarak araştırılmıştır. Afyon klorlama ve hipoklorit 2 kanalları ile Kastamonu asit kanalının kullanılan mikroorganizmalar üzerinde zehirli olduğu belirlenmiştir. Afyon toplam atıksuyunun evsel atıksularla birlikte herhangi bir inhibisyona yol açmadan arıtılabilmesine rağmen, Kastamonu toplam atıksuyunun ayrıca arıtılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF TOXICITY AND BIODEGRADABILITY OF PULPING EFFLUENTS TO MICROBIAL TREATMENT COMMUNITY BY ELECTROLYTIC RESPIROMETRY KATMER, Pervin M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz B. DİLEK Co-Supervisor: Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY January 1997, 81 pages Individual bleachery process effluent lines and total mill effluents of Afyon and Kastamonu pulp and paper plants of SEKA were tested for the determination of their toxicity and/or biotreatability using an electrolytic respirometer. Different dilutions of the effluents were also studied to observe the effect of influent stregth on toxicity and/or biotreatability. A simulated domestic wastewater was used to seek the possibility of co-treating these effluents with domestic wastewaters İn the existing treatment systems. Afyon chlorination and hypochlorite 2 lines and Kastamonu acid line have been determined to be toxic to the test microorganisms. While total mill effluent from Afyon may be co-treated with domestic wastewaters without any inhibition effect, Kastamonu total mill effluent should be treated separately.