MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) ve randevusuz hastaların bekleme sürelerine yönelik değer akışı haritalandırmaları
Central physician appointment system and disappointment towards patients waiting period value stream mapping
- Tez No: 684772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Hospitals, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Merkezi Hekim Randevu Sistemi, Değer Akış Haritalama, Hasta Bekleme Süresi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bilişim sistemlerinin günümüzde yaygın olarak kullanılması insanların hayatını oldukça kolaylaştırmaktadır. Sağlık gibi dış çevre ve teknolojinin değişim hızının yüksek olduğu alanlarda bilişim sisteminin etkin, verimli kullanılması gerekmektedir. Ülkeler hem vatandaşlarının sağlığa kolay ulaşabilmelerini hem de zaman kaybının önüne geçilebilmesi için çeşitli sistemler geliştirmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerine kolay ulaşımın sağlanması ve sağlık hizmetlerinin niteliğinin arttırılması amacıyla 2010 yılında sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte pilot bölgeler seçilerek Merkezi Hekim Randevu Sistemi uygulamasına başlamıştır. Merkezi Hekim Randevu Sisteminin temel hedefi muayene kuyruklarının azaltılması ve uygulamayı kullanan vatandaşların zaman planlamasını doğru yapmasına yardımcı olmaktır. Merkezi Hekim Randevu Sistemi kullanıcıları için oldukça avantaj taşımaktadır. Ancak devletin sunmuş olduğu bu imkanlar daha avantajlı hale getirebilir ve merkezi hekim randevu sisteminden faydalanamayan vatandaşlarında muayene edilebilmesi için lokal olarak bir muayene sisteminin geliştirilebileceği, belli şartlar altında hekimin performansını da etkilemeyecek şekilde iyileştirmeler yapılabilir. Merkezi Hekim randevu sisteminin detaylarıyla ele alınacağı bu çalışmada sistemler üzerinden ülke bazlı karşılaştırma yapılmış, örnek bir kamu hastanesi üzerinden sistemin düzeni ve geliştirilecek yönleri ele alınmıştır. Değer akış haritalama yöntemiyle mevcut durumun analizi ve gelecek durum analizi yapılarak bekleme alanlarındaki kuyrukların nedeni ve bu bekleme sürelerinin analizi ile hastanın sağlık kuruluşu içerisinde gereğinden fazla vakit geçirmesini engellemesine yönelik; hekimin de zaman planlamasını daha etkili yapacağı bir durum analizi ortaya konmuştur. İsrafa neden olan alanlar tespit edilerek, pilot olarak uygulanmakta olan devam eden muayene cetvelinin öneminden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The widespread use of information systems today makes people's lives much easier. In areas such as health, external environment and high rate of change of technology, the information system should be used effectively and efficiently.Nations are developing various systems so that their citizens can easily access health and prevent loss of time.Republic of Turkey Ministry of Health to ensure easy access to health services, in order to increase the quality of health services in selected pilot regions with health transformation program has started in 2010. Appointment System Center physician practices. The main goal of the Central Physician Appointment System is to reduce examination queues and to help the citizens who use the application make the correct time planning. It is very advantageous for users of the Central Physician Appointment System. However, these opportunities offered by the state can make it more advantageous and Improvements can be made so that a citizen can't benefit from the central physician appointment system, a local examination system can be developed in order to be examined, and under certain conditions, it will not affect the performance of the physician. In this study, in which the central physician appointment system will be discussed in detail, the system layout and the aspects to be developed will be discussed through a sample public hospital by making a country-based comparison. By analyzing the current situation and analyzing the future situation with the value stream mapping method, the reason of the queues in the waiting areas and the analysis of these waiting times are aimed at preventing the patient from spending too much time in the health institution; A situation analysis will be presented in which the physician will make the time planning more effective. The areas causes by waste will be identified and the importance of the ongoing examination chart that is being implemented as a pilot will be mentioned. KeyWords: Central Physician Appoinment System, Value Stream Mapping, Patient Waiting Times.