65 yaş ve üzeri bireylerin merkezi hekim randevu sistemi kullanım sürecindeki deneyimleri: Bir eylem araştırması
Experiences of individuals aged 65 and over in using the central physician appointment system: An action research study
- Tez No: 1021056
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: E-sağlık, Elektronik sağlık, Mobil sağlık, Yaşlılar, E-health, Mobile health, Elderly
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 65 yaş ve üzeri bireylerin Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ni (MHRS) kullanım sürecindeki deneyimlerini ortaya koymak; tespit edilen güçlüklere yönelik bir eğitim müdahalesi geliştirip uygulamak ve uygulanan programa ilişkin katılımcı deneyimlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni benimsenmiştir. Araştırma, Antalya ilinde yaşayan 65 yaş ve üzeri 12 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda bireyselleştirilmiş bir eğitim programı geliştirilmiş ve katılımcılara bire bir uygulanmıştır. Eğitim sonrasında eğitimin çıktılarını almak adına son görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların MHRS kullanımında fiziksel engeller, dijital okuryazarlık eksikliği, sistem karmaşıklığı ve güven kaygısı olmak üzere dört temel güçlük alanıyla karşılaştığı belirlenmiştir. Eğitim sonrasında katılımcıların büyük çoğunluğu bağımsız randevu alabildiğini ifade etmiştir. Bununla birlikte sistemin otomatik tuşlama yapısı ve iki aşamalı kimlik doğrulama zorunluluğu, eğitim sonrasında da aşılamayan yapısal engeller olarak öne çıkmıştır. Sonuç: Yaşlı bireylerin MHRS'ye erişiminde bireysel yetkinlik eksikliğinin yanı sıra sistemin teknik tasarımından kaynaklanan yapısal engellerin de belirleyici rol oynadığı görülmüştür. Dijital sağlık sistemlerinin tasarımında yaşlı kullanıcıların ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to explore the experiences of individuals aged 65 and over in using the Central Physician Appointment System (MHRS) to develop and implement an educational intervention addressing the difficulties identified; and to investigate participants' experiences regarding the implemented program. Method: An action research design was adopted within a qualitative research framework in this study. The study was conducted with 12 participants aged 65 and over residing in Antalya. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis. Based on the findings, an individualized training program was developed and delivered to participants on a one-to-one basis. Following the training, final interviews were conducted to capture the outcomes of the program. Findings: Four main areas of difficulty were identified in participants' use of CPAS: physical barriers, lack of digital literacy, system complexity, and security concerns. Following the intervention, the majority of participants reported being able to make appointments independently. However, the system's automated keypad response structure and two-step identity verification requirement emerged as persistent structural barriers that could not be overcome even after training. Conclusion: The findings suggest that structural barriers stemming from the technical design of the system, as well as individual competency gaps, play a determining role in older adults' access to CPAS. It was concluded that the needs of older users should be considered in the design of digital health systems.