Uzak iskemik koşullanmanın siyatik sinir hasarı üzerine etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the effect of remote ischemic conditioning on sciatic nerve damage
- Tez No: 684790
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Sinir İyileşmesi, Siyatik Sinir Hasarı, Uzak İskemik Koşullanma, Nerve Healing, Sciatic Nerve Injury, Remote Ischemic Conditioning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sıçanlarda ezilme yaralanmasına bağlı oluşturulan siyatik sinir hasarı modelinde Uzak İskemik Koşullanmanın (UİK) etkilerinin biyokimyasal, histopatolojik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 48 adet dişi Sprague Dawley (SD) cinsi sıçan eşit sayıda altı gruba ayrılmıştır: Sham grubu, kontrol grubu (Grup-1) ve 4 adet çalışma grubu (Grup-2, Grup-3, Grup-4, Grup-5). Sham grubuna sağ taraf siyatik sinir eksplorasyonu yapılıp herhangi bir hasar verilmeden kapatılmıştır. Kontrol grubu (Grup-1) ve çalışma gruplarındaki (Grup-2, Grup-3, Grup-4, Grup-5) sıçanların sağ taraf siyatik sinirleri, bifürkasyonun 1 cm proksimaline 2 dakika boyunca kapama basıncı 180 G (1.76 N) olan bulldog damar klempi uygulanmak suretiyle sinir ezilme yaralanması (nöropraksi, aksonotmezis) oluşturulmuştur. Operasyon sonrası postop 1. günden itibaren çalışma gruplarına sol alt ekstremiteye uzak iskemik koşullanma (UİK) protokolü uygulanmıştır. Grup 2 ve Grup 3' e 7 gün boyunca , Grup 4 ve Grup 5'e 14 gün boyunca uygulanmıştır. Grup 2 ve Grup 4'e günde 2 kez 5 dk, Grup 3 ve Grup 5'e günde 3 kez 5 dk UİK protokolü uygulanmıştır. Deneyin 7. günü ve 14. günü tüm gruplardaki sıçanlardan Nerve Growth Factor (NGF) için kan örneği alınarak çalışılmıştır. 6 hafta sonunda tüm gruplara yürüme analizi yapılmış ardından sakrifikasyon işlemi uygulanmıştır. Sağ siyatik sinirler biyopsi amacıyla alınarak histopatolojik incelemeye gönderilmiştir. Bulgular: Bütün gruplarda NGF değerlerinde 2. haftada istatistiksel olarak anlamlı olmayan düşüş gözlenmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da (p>0,05) 5. Gruptaki NGF değerleri belirgin olarak diğer gruplardan yüksek ölçülmüştür. Gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunduğu için Siyatik sinir fonksiyonel indeks (SFI) değerlendirmesi ikili inceleme sonucunda yapılmıştır. Buna göre çalışma gruplarının hepsinin SFI değerleri (Grup 2, Grup 3, Grup 4, Grup 5) kontrol grubundan anlamlı olarak farklı bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Bulgularımız uzak iskemik koşullanmanın, nöropraksi veya aksonotmezis şeklindeki sinir yaralanmalarında fonksiyonel olarak anlamlı iyileştirici etkileri bulunduğunu göstermektedir. Sinir yaralanması sonrası erken dönemde uygulanabilen basit, noninvazif ve ucuz bir yöntem olan uzak iskemik koşullanmanın yakın gelecekte klinik pratikte kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate the effects of Remote Ischemic Conditioning (RIC) biochemically, histopathologically and functionally in the sciatic nerve injury model induced by crush injury in rats. Materials and Methods: In our study, 48 female Sprague Dawley (SD) rats were divided into six equal groups: Sham group, control group (Group-1), and 4 study groups (Group-2, Group-3, Group-4, Group-5). . The right side sciatic nerve was explored and closed without any damage in the sham group. Right side sciatic nerves of rats in the control group (Group-1) and study groups (Group-2, Group-3, Group-4, Group-5) were bulldog with a closure pressure of 180 G (1.76 N) for 2 minutes 1 cm proximal to the bifurcation. Nerve crush injury (neuropraxia, axonotmesis) was created by applying vessel clamp. From the postoperative 1st day after the operation, the remote ischemic conditioning (RIC) protocol was applied to the left lower extremity of the study groups. It was applied to Group 2 and Group 3 for 7 days, to Group 4 and Group 5 for 14 days. UIK protocol was applied to Group 2 and Group 4 for 5 minutes / 2 times a day, and for 5 minutes / 3 times a day to Group 3 and Group 5. On the 7th and 14th days of the experiment, blood samples were taken for Nerve Growth Factor (NGF) from rats in all groups. At the end of 6 weeks, gait analysis was performed for all groups, and then sacrification was applied. Right sciatic nerves were taken for biopsy and sent for histopathological examination. Results: In all groups, a statistically insignificant decrease in NGF values was observed in the 2nd week. Although not statistically significant (p>0.05), NGF values in Group 5 were significantly higher than other groups. Since the difference between the groups was found to be statistically significant, the Sciatic nerve functional index (SFI) evaluation was made as a result of dual analysis. Accordingly, SFI values of all study groups (Group 2, Group 3, Group 4, Group 5) were found to be significantly different from the control group (p0.05). Conclusion: Our findings show that remote ischemic conditioning has functionally significant curative effects in nerve injuries such as neuropraxia or axonotmesis. We think that remote ischemic conditioning, which is a simple, noninvasive and inexpensive method that can be applied in the early period after nerve injury, can be used in clinical practice in the near future.