Süt ve probiyotik ürün alflorexin bağırsak villus yapısına, tam kan değerlerine ve bazı biyokimyasal göstergelere etkisi
The effect of dairy and probiotic product alflorex on intestinal villus structure, whole blood and some biochemical indicators
- Tez No: 684820
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Yağlı UHT İnek Sütü, Alflorex, Probiyotik, Prebiyotik, Kan parametreleri, Fatty UHT Cow's Milk, Alflorex, Probiotic, Prebiotic, Blood parameters
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma; yağlı inek sütünün prebiyotik etkisi ile probiyotik bir ürün olan Alflorex'in ve süt+Alflorex'in birlikte uygulanmasıyla, Alflorex'in içerisinde bulundurduğu farklı suşlar sayesinde probiyotik olarak kullanıldığında kan biyokimyası, hematolojik değerler, bağırsak villus yapısı, karaciğer ve böbrek dokularındaki değişimlerini incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada toplam 28 adet spraque dawley ırkı 9 aylık yetişkinlikte dişi rat kullanıldı. Ratlar 1 konrol ve 3 deney grubu olacak şekil de düzenlenip, her grupta 7 şer rat olarak 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu sadece standart rat yemi ve su ile beslenirken, 2.Grup sadece yağlı inek UHT süt ve rat yemi ile beslendi, 3.Grup rat yemi, su, yağlı inek UHT süt ve Alflorex ile beslendi, 4.Grup ise yem, su, sadece Alflorex ile beslendi. Çalışma sonunda yapılan analizlere göre böbrek ve karaciğer dokularında gruplar arasında anlamlı farklılık gözlemlenmedi. Bağırsak villus uzunlukları incelendiğinde kontrol grubuna kıyasla sadece probiyotik alan 4.grup ile süt ve Alflorex alan 3.grup arasında anlamlı artış olduğu saptandı. En uzun villus uzunluğu 3.grupta görüldü. Bu sebep ile sadece Alflorex'in tek başına yeterli olmadığı, bir prebiyotik ürün olan süt desteğinin de önemli olduğu görüldü. Sonuç olarak; probiyotik ürün Alflorex'in tam yağlı inek sütü ile birlikte kullanımının fizyolojiyi ve bağırsak villus yapısını olumlu etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work; the study was carried out to examine the changes in blood biochemistry, hematological values, intestinal villi structure, liver and kidney tissues when used as a probiotic thanks to the different strains Alflorexin contains with the application of Alflorexin, a probiotic product with prebiotic effect, and milk + Alflorexin together. A total of 28 spraque dawley female rats at 9 months of age were used in the study. Rats were arranged as 1 control and 3 experimental groups, and they were divided into 4 groups as 7 rats in each group. While the control group was fed only with standard rat feed and water, the 2nd group was fed only with fat cow UHT milk and rat feed, the 3rd group was fed with rat feed, water, oily cow UHT milk and Alflorex, the 4th group was fed with feed, water, fed only Alflorex. According to the analyzes made at the end of the study, no significant difference was observed between the groups in kidney and liver tissues. When the intestinal villi lengths were examined, it was determined that there was a significant increase between the 4th group receiving only probiotics and the 3rd group receiving milk and Alflorex compared to the control group. The longest villus length was seen in group 3. For this reason, it was seen that Alflorexin alone was not enough, and milk support, which is a prebiotic product, was also important. As a result; It has been observed that the use of the probiotic product Alflorex together with full-fat cow's milk has a positive effect on the physiology and intestinal villi structure.