Farklı demografik özelliklere sahip okul öncesi dönem çocuklarının teknoloji kullanımına yönelik ebeveynlerin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of parents 'views for the use of technology of pre-school period children with different demographic features
  1. Tez No: 684819
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YEŞİM ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, teknoloji kullanımı, ebeveyn görüşleri, Pre-school period, technology use, parents' views
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmanın amacı okul öncesi dönem çocuklarının teknoloji kullanımlarına ilişkin ebeveynlerinin görüşlerini incelemektir. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen okul öncesi dönem çocuklarının teknoloji kullanımları ile ilgili ebeveyn görüşleri anketi ile toplanmıştır. Bu anket geliştirilirken literatür taraması yapılmış olup, daha önce yapılan araştırmalar dikkate alınmıştır. Araştırmada, örneklemin demografik özelliklerine ilişkin bilgileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından yapılandırılmış Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin analizinde; teknoloji kullanımları ile ilgili ebeveyn görüşleri anketinde ebeveynlerin verdiği yanıtlara ilişkin, frekans ve yüzde gibi betimsel istatistikler kullanılmıştır. Teknoloji kullanımları ile ilgili ebeveyn görüşleri anketinden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca bu araştırmada okul öncesi dönem çocukları ebeveynlerinin bazı demografik özellikleri ile çocuklarının teknoloji kullanımı görüşleri arasındaki ilişkiler Ki-Kare testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kamu ve özel okullarda öğrenim görmekte olan okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi Esenyurt ilçesinde öğrenim görmekte olan okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynleri arasından olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden rastlantısal kümeleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kamu ve özel okullarda öğrenim görmekte olan 3-6 yaş arasında çocuğu olan 277 ebeveyn oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 22 istatistik paket programından yararlanılmış, ankette her maddeye karşılık gelen cevapların sayıları ve yüzdeleri alınmıştır. Araştırmanın sonucunda; okul öncesi dönem çocukları ebeveynlerinin tamamına yakınının çocuğuna teknolojik aletleri kullandırırken süre sınırlandırması yaptığı, çocuğunun kullanacağı bilgisayar programlarını araştırıp inceleyerek seçtiği ve çocuğu bilgisayar kullanırken bilgisayarda neler yaptığı ile ilgili sorular sorduğu ortaya çıkmıştır. Ebeveynlerin tamamına yakınının çocuklarının bilgisayarla çok fazla zaman geçirmesinin beden sağlıklarının bozulmasına neden olacağı görüşünde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul öncesi dönem çocukları ebeveynlerinin yarısı okul öncesi eğitiminde teknolojik aletlerin eğitici programlar ile kullanıldığında kitaplara göre daha faydalı olacağı ve teknolojik aletleri kullanmalarına izin verilen çocukların daha farklı düşünebilme becerileri kazanabileceği görüşünde olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the views of the parents on the preschool children's use of technology. The data of the research were collected by the parents' views questionnaire about the technology use of preschool children, which was developed by the researcher. While developing this questionnaire, the literature was searched and previous researches were taken into consideration. In the study, the Demographic Information Form, which was structured by the researcher, was used to collect information on the demographic characteristics of the sample. In the analysis of the data in this study; descriptive statistics such as frequency and percentage of responses given by parents were used in the parental opinion questionnaire about technology usage. In addition, in this study, the relationships between some demographic characteristics of parents of preschool children and views on their children's technology use were analyzed with the chi-square test. The data obtained from the parental opinion questionnaire about technology uses were analyzed using descriptive analysis method. The universe of the study consists of the parents of preschool children studying in public and private schools affiliated with Esenyurt District National Education Directorate. The sample of the study was selected by the random clustering method, one of the probability-based sampling methods, from among the parents of preschool children studying in Esenyurt district. The sample of the study consists of 277 parents with children between the ages of 3-6 who are studying in public and private schools affiliated to Esenyurt District National Education Directorate. SPSS 22 statistical package program was used in the analysis of the obtained data, and the numbers and percentages of the responses corresponding to each item in the questionnaire were taken. As a result of the study; it was revealed that almost all of the parents of preschool children limited their time while using technological devices to their children, they chose the computer programs that their children would use by researching them and they ask questions about what the child does on the computer while using the computer. It has been determined that almost all of the parents have the opinion that their children spending too much time with the computer will cause their physical health to deteriorate. In addition, half of the parents of preschool children think that when technological devices are used with educational programs in preschool education, they will be more useful than books and that children who are allowed to use technological devices can gain different thinking skills.