Farklı koruyucularla muhafaza edilmiş Pseudanabaena sp. ve arthrospira maxima'dan üretilen c-fikosiyaninin stabilitesi üzerine sıcaklığın etkisi
The effect of temperature on the stability of the c-phycocyanin, which is produced from Pseudanabaena sp. and arthrospira maxima presserved with different preservatives
  1. Tez No: 684836
  2. Yazar: FATİH İÇTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudanabaena sp, Arthrospira maxima, C- Fikosiyonin, Sıcaklık Dayanımı, Koruyucular, Pseudanabaena sp, Arthrospira maxima, C-Phycocyanin, Temperature Resistance, Preservatives
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma ile Pseudanabaena sp. ve Arthrospira maxima türlerinden saf su ve fosfat tamponu ile özütlenen fikosiyanin (C-PC) koruyucular ile sıcaklık dayanımını amaçlanmıştır. Ayrıca, +4 °C ve +25 °C'de liyofilize fikosiyanin (C-PC)'in stabilitesi üzerine seçilmiş yenilebilir koruyucular olan sitrik asit, sükroz, kalsiyum klorür ve kalsiyum klorür+sükrozun etkileri sulu çözeltilerde çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre en yüksek C-PC içeriği 0,36 mg/ml ile fosfat tamponunda özütlenen Pseudanabaena sp. türünde tespit edilmiştir. Örneklerin C-PC saflığını (620/280) artırmak için 10 ve 50 kDa kesme kapasitesi olan ultra santrifüj tüpü ile santrifüjlenmiş ve en yüksek saflık derecesi 1,60 ile saf suda Pseudanabaena sp. türünden özütlenen grubunda belirlenmiştir. Her iki mikroalg türünde de C-PC'nin farklı sıcaklıklarda depolamaya bağlı koruyucularla muamelesi sonucu en iyi koruyuculuk kalsiyum klorür+sükroz kombinasyonu ile sükroz grubunda tespit edilmiştir. Ayrıca C-PC'nin dayanımı üzerine depolama sıcaklığının artışının olumsuz etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Pseudanabaena sp. ve Arthrospira maxima'nın önemli C-PC kaynağı olduğu, saf su ve fosfat tamponunda özütlenebileceği, düşük sıcaklıkta (+4 °C) kalsiyum klorür ve sükroz varlığında stabilitesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to extract phycocyanin (C-PC) with distilled water and phosphate buffer from Pseudanabaena sp. and Arthrospira maxima species. Also, the effect of selected edible preservatives, citric acid, sucrose, calcium chloride, and chloride+sucrose on the stability of lyophilized C-phycocyanin (C-PC) at 4 °C and 25 °C was studied in aqueous solution. According to the results of the study, the highest C-PC content was detected in Pseudanabaena sp, which is extracted in the phosphate buffer with 0,36 mg/ml. Centrifuged with the ultracentrifugal tube with a cutting capacity of 10 and 50 kDa to increase C-PC purity (620/280) of samples and the highest degree of purity was determined in the group extracted in distilled water of the Pseudanabaena sp species with 1,60. In both types of microalgae, the best protection was detected in the Sucrose group with a combination of calcium chloride+sucrose as a result of the treatment of C-PC with storage-related preservatives at different temperatures. In addition, it was determined that the increase in storage temperature on the strength of the C-PC had a negative effect. As a result, it has been determined that Pseudanabaena sp and Arthrospira maxima are important sources of C-PC, can be extracted in distilled water and, phosphate buffer, have high stability at low temperatures (+4 °C) and in the presence of calcium chloride and sucrose.