3D mikro-bt görüntüleme yöntemi ile küçük hücreli dışı akciğer kanserinde metastatik ve nonmetastatik lenf nodlarının karşılaştırmalı değerlendirilmesi
- Tez No: 684837
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN KAYI CANGIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, lenf nodu metastazı, mikro-BT, segmentasyon, Non-Small cell lung cancer, lymph node metastasis, Micro-CT, Segmentation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Akciğer kanseri (AK); hem dünyada hem de ülkemizde en sık görülen ve tanı ve tedavideki gelişmelere rağmen kansere bağlı ölümlerde en sık neden olan kanserdir. Akciğer kanserinde doğru tanı ve preoperatif evreleme tedavi yönteminin seçilmesi, hasta yönetimi açısından çok önemlidir. Evrelemede mediastinal lenf bezi metastazı varlığının gösterilmesi cerrahi ve cerrahi sonrası tedavi sürecine yön veren ana etkenlerdendir. Mediastinal lenf bezi metastazı varlığı durumunda uygun hastalarda cerrahi rezeksiyonu takiben adjuvan kemoterapi önerilmektedir. Akciğer kanserinde 5 yıllık genel sağkalımın hala beklenen düzeyde olmaması, tanı ve evreleme aşamasında sübjektif değerlendirme ve zaman kaybı gibi pratikte yaşanan sorunlar göz önüne alındığında gelişen teknoloji ile doku bütünlüğüne zarar vermeyen ve mikron boyutunda çekim imkanı sunması sebebiyle mikro BT gibi yeni yöntemlerin denenmesi ve kullanılması söz konusu olmuştur. Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri tanısıyla opere edilen, neoadjuvan kemo-radyoterapi öyküsü olmayan, mediastinal lenf bezi metastazı saptanan 8 hastadan elde edilen 12 parafin blok değerlendirmeye alındı. Hemotoksilen- Eosin ile fikse edilen parafin bloklardan elde edilen, tümör alanı, antrakoz, lenfoid doku, yağ doku alanları kırmızı, mavi, yeşil ve gri renklerle boyanarak 47 ROI alan görüntüleri Bruker Mikro BT ile 4-10 mikron boyutunda çekimleri tamamlanarak rekonstrükte edilmiş ve analizleri yapılmıştır. Çekimler, analizler, görüntü karşılaştırmaları, histopatolojik ve istatistik değerlendirmeleri çift kör olarak yapılmıştır. Çalışmada percent object volüme (nesne hacmi yüzdesi), intersection surface (kesişim yüzeyi), structure thickness (doku kalınlığı), structure linear density (yapı doğrusal yoğunluğu), connectivity (konnektivite), connectivity density (konnektivite yoğunluğu), closed porosity (kapalı gözeneklik) yüzdesi, open porosity (açık gözeneklik) yüzdesi analiz edilerek görüntüler karşılaştırmalı sonuçları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ROC eğrisi ile değerlendirildiğinde 8 değişken ile oluşturulan 4'lü kümede cluster ile ROC eğrisi ile analiz yapıldığında histopatolojik inceleme ile %58,8 oranında, lenfoid doku olarak işaretlenen alanlar histopatolojik inceleme ile %90,9 oranında benzerlik gösterdiği görüldü. Open porosity percent ve closed porosity percent ile oluşturulan 4' lü analizde; tümöral olarak işaretlenen alanlar %100 olarak, lenfoid doku olarak işaretlenen alanlar %63,6 olarak, antrakoz olarak işaretlenen alanlar %88,9 olarak ayırt edildi. Closed porosity percent ile oluşturulan analizde tümöral alanlar %82,4 olarak, antrakoz %66,7 olarak yoğunlaştığı görülmüştür. Lenfoid doku olarak işaretlenen alanlar %90,9 olarak, yağ doku ise %80 olarak birlikte yoğunlaştığı görülmüştür. Tümör ve diğerleri olarak 2 küme halinde sınıflandırma yapıldığında ve closed porosity değişkeni kullanıldığında; closed_porosity percent değeri 4,4 ve daha büyük olanlar tümöral alan olarak anlamlı bulunmuştur. Tümör ve olarak sınıflandırıldığında connectivity değişkeni kullanılarak analiz yapıldığında; connectivity değeri 1990 ve daha büyük olanlar tümör olarak alınabilir. Tümör verileri çıkarılınca kalan verilerde, antrakoz ve diğerleri olarak iki grup yapıldığında ve connectivity değişkeni kullanılarak analizi yapıldığında; connectivity değeri 920 ve daha büyük olanlar antrakoz olarak alınabilir. Tümör verileri hariç tutularak antrakoz, lenfoid doku ve yağ doku şeklinde üç grup oluşturularak ve connectivity değişkeni kullanılarak analizi yapıldığında, connectivity değeri 474,5 ve altında olanlar lenfoid doku, 474,6 ve 920 arasında olanlar yağ doku, >=920 olanlar ise antrakoz olarak tanımlanabilmiştir. Tümör de dahil edildiğinde 1990 ve üzeri değerlerin tümöral alan olarak %100, 474,5 ve altındaki değerlerin %72,7 oranında lenfoid doku, 474,6-919 aralığındaki değerlerin %90 oranında yağ dokuyu, 920-1989 aralığındaki değerlerin %100 oranında antakoz dokuyu saptadığı görüldü. Connectivity değişkeni baz alınarak dört patolojik grup ayrı ayrı değerlendirildiğinde tümöral dokunun 2100-3399 arasında değer aldığı ve median değerin 2550 olduğu, lenfoid dokunun 280-1579 arasında değer aldığı ve median değerin 408 olduğu, antrakozlu dokunun 990-1880 arasında değer aldığı ve median değerin 1552 olduğu, yağ dokunun ise 520-1200 arasında değer aldığı, median değerinin ise 744 olduğu görülmüştür. Akciğer kanserinde doğru tanı, evreleme ve hasta yönetiminde mediastinal lenf bezi metastaz varlığının tespiti çok önemlidir. Yaptığımız çalışmada mikro BT görüntü ve analizlerinin histopatolojik değerlendirme ile karşılaştırmasında tümör odakları seçilmiş ve referans değerleri ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın ilerleyen dönemlerde frozen inceleme de dahil olmak üzere akciğer kanseri yönetiminde tanı yöntemi olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Lung cancer (LC); It is the most common cancer both in the world and in our country, and the most common cause of cancer-related deaths despite advances in diagnosis and treatment. In lung cancer diagnosis and correct preoperative stage processing the selection of treatment is very important for patient management. Demonstrating the presence of mediastinal lymph node metastasis in staging is one of the main factors that guide the surgical and post-surgical treatment process. In the presence of mediastinal lymph node metastases, adjuvant chemotherapy is recommended following surgical resection in suitable patients . 5-year overall lung cancer survival is still not at the expected level, diagnosis and staging phase of subjective assessment, and loss of time as practical issues that do not damage the integrity of the tissue with emerging technologies Given and shot in the micron size of the facility due to provide micro-testing of new methods such as CT and use of word has been the subject. In this study, 12 paraffin blocks obtained from 8 patients who were operated on with the diagnosis of Non-Small Cell Lung Cancer in Ankara University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery , without a history of neoadjuvant chemo - radiotherapy and with mediastinal lymph node metastasis were evaluated. Tumor area, anthracosis , lymphoid tissue, adipose tissue areas obtained from paraffin blocks fixed with hematoxylin - eosin were stained with red, blue, green and gray colors and images of 47 ROI areas were reconstructed with Bruker Micro CT at 4-10 micron size. analyzes were made. Shootings, analyzes, image comparisons, histopathological and statistical evaluations were made double-blind. Study percent object total volume (the object volume percentage), the intersection of the surface (junction surface) structure thickness (tissue thickness) structure linear density (structure linear density), connectivity ( connectivity in ), connectivity density ( connectivity in density) Closed Porosity (closed porosity ) the percentage of open porosity (open porosity ) percentage was evaluated by analyzing the results of comparative images. When the obtained results are evaluated with ROC curve 8 variable formed by 4-way set in the cluster ROC curve with analysis when Histopathology plete examination 58.8%, respectively, lymphoid areas marked tissue histopathology was observed for identity of 90.9% with the review. Open porosity percent and closed porosity percent and generated 4 ' with the analysis; areas marked as tumor were distinguished as 100%, areas marked as lymphoid tissue as 63.6%, and areas marked as anthracose as 88.9%. In the analysis created with the closed porosity percent , it was seen that tumoral areas were concentrated as 82.4% and anthracose as 66.7% . It was observed that areas marked as lymphoid tissue were concentrated together as 90.9% and fat tissue as 80%. When classification is made in 2 clusters as tumor and others and when the clos ed porosity variable is used ; Closed_porosity percent values of 4.4 and higher were found to be significant as tumoral area. When the tumor is classified as and when analyzed using connectivity variable ; Those with a connectivity value of 1990 and greater can be taken as tumors. When tumor data are excluded, when two groups are made as anthracose and others and analysis is made using connectivity variable; Those with a connectivity value of 920 and higher can be taken as anthracose . Tumor excluding data anthracosis , lymphoid tissue and forming three groups in the form of fat tissue and connect ivity variable used when the analysis is done, connectivity value of 474.5 and under those lymphoid tissues between 474.6 and 920 within adipose tissue,> = 920 is first anthracosis could be defined as. T when ER also included 1990 and the higher value tumoral 100% by area 474.5 percent and 72.7% of the value under lymphoid tissue from 474.6 to 919 in the range of 90% fat values, 100% of the values in the 920 to 1,989 range It was observed that antacose tissue was detected. Connectivity variable basis when taking four pathological groups evaluated separately tumoral received value between the tap and 2100-3399 and the median value is 2550, the lymphoid tissue is adjusted from 280 to 1579 and the median value of 408 that, for antrakozl texture are adjusted from 990 to 1880 and the median value 1552 It has been seen that the fat tissue has a value between 520-1200 and the median value is 744. Detection of mediastinal lymph node metastasis is very important in accurate diagnosis, staging and patient management in lung cancer . In our study , tumor foci were selected and reference values were determined in the comparison of micro CT images and analyzes with histopathological evaluation. It has been seen that this study in the future; can be evaluated as a diagnostic method in lung cancer management , including frozen examination.