The impact of marketing efforts on firm financial performance: A research on companies BİST services index
Pazarlama çabalarının firma finansal performansı üzerindeki etkisi: BIST hizmetler endeksindeki şirketler üzerine bir araştırma
- Tez No: 684853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: firma değeri, kârlılık, pazarlama, yatırım, finansal performans, firm value, profitability, marketing, investment, financial performance
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Muhasebe perspektifinden bakıldığında, pazarlama giderleri şirket karlılığını azaltan bir faktör olarak değerlendirilebilir. Finansal bakış açıdan ise pazarlamaya ayrılan fonlar, diğer yatırımlara ayrılan fonların azalmasına neden olur. Ancak işletme yönetimi geniş çerçevede düşünülmelidir, bu yönüyle pazarlama çabalarına yapılan harcamalar firma değerini ve karlılığını arttırması beklenen yatırımlar olarak görülmelidir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, pazarlama çabalarının Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin finansal performansına etkisini incelemektir. Çalışmanın kapsamını 2016-2019 yılları arasında BİST Hizmetler Endeksi'nde (XUHIZ) yer alan 66 şirket oluşturmaktadır. Bu etkinin belirlenmesi için altı ekonometrik model kurulmuş ve analiz yöntemi olarak panel veri analiz yöntemi seçilmiştir. Pazarlama çabaları, pazarlama harcamalarının toplam satışlara oranı (MTS) ve pazarlama harcamalarının faaliyet giderlerine oranı (MTOE) değişkenleri ile temsil edilmektedir. Bu alanda geçmişte yapılan akademik araştırmalara dayanarak firma performans indikatörleri olarak aktif karlılık oranı (ROA) ve firma piyasa değerinin göstergesi olarak Tobin Q oranı kullanılmıştır. Modellere literatürle tutarlı olarak çeşitli kontrol değişkenleri de eklenmiştir. Araştırma bulgularına göre, pazarlama çabalarının finansal değerinin satışlara oranındaki artışın şirketin piyasa değeri veya kârlılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan pazarlama giderlerinin toplam faaliyet giderlerine oranındaki artışın şirketin hem kârlılığını hem de piyasa değerini olumlu etkilediği saptanmıştır. Çalışmada ulaşılan bu bulgular, pazarlama giderlerinin şirketin diğer faaliyet giderlerinden ayrı düşünülmemesi gerektiğini, diğer faaliyet giderlerini kontrol edebilen ve pazarlama harcamalarının toplam giderler içindeki payını artıran şirketlerin daha iyi finansal performans elde edebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
From an accounting perspective, marketing expenses can be considered as a factor that reduces company profitability. From a financial point of view, funds allo-cated to marketing cause a decrease in the funds allocated to other investments. However, business management should be considered broadly, and on that point, spending on marketing efforts should be seen as investments that are expected to increase the value and profitability of the company. In this respect, the purpose of this study is to investigate the impact of marketing efforts on the financial perfor-mance of listed companies in Borsa Istanbul (BIST). The scope of the study consists of 66 companies included in the BIST Services Index (XUHIZ) between 2016-2019. To determine this effect, six econometric models were established, and panel data analysis method was chosen as the analysis method. Marketing expenditures to total sales (MTS) and Marketing expenditures to operating expenditures (MTOE) were used as proxies for marketing efforts. Return on Assets (ROA) as indicator of firm profitability and Tobin's Q as indicator of the firm market value were used as firm performance proxies based on previous academic research in this field. Consistent with the literature, various control variables were also included in the models. Ac-cording to the research findings, it has been determined that the increase in the ratio of the financial value of marketing efforts to sales does not have a positive effect on the market value or profitability of the company. On the other hand, it was deter-mined that the increase in the ratio of marketing expenses to total operating expenses positively affected both the profitability and market value of the company. These findings obtained in the study show that marketing expenses should not be consid-ered separately from other operating expenses of the company, companies that can control other operating expenses and increase the share of marketing expenses in total expenses can achieve better financial performance.