Biyoaktif cam içerikli flor verniğin oral flora üzerine etkileri ve antibakteriyel etkinliğinin incelenmesi
The effects of bioactive glass containing fluorine varnish on oral flora and investigation of antibacterial efficacy
- Tez No: 684852
- Danışmanlar: DOÇ. EMRE KORKUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoaktif cam, flor vernik, Streptococcus mutans, Laktobasillus, Bioactive glass, fluoride varnish, Streptococcus mutans, Lactobacillus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Koruyucu diş hekimliği uygulamalarının popülerlik kazandığı günümüzde; profesyonel topikal uygulamalardan biri olan flor vernik uygulamalarının önemi artmaktadır. Çalışmamızın amacı; koruyucu uygulamalarda önemli bir yeri olan flor verniğe ilave edilen biyoaktif camın, oral bakteriler ve oral flora üzerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvuran, 6-12 yaş aralığında, hasta seçim kriterlerine uygun 105 çocuk dahil edildi. Kontrol grubu ve 2 çalışma grubu olacak şekilde 3 grup oluşturuldu. 3 gruptaki çocuklardan ve velilerinden alınan onam sonrası, plak ve gingival indeks değerleri kaydedilerek, hiçbir uygulama yapılmadan tükürük örnekleri alındı. Tükürük örneği alınma işleminden sonra kontrol grubuna oral hijyen eğitimi verildi. Gruplardan birine biyoaktif cam içerikli Imicryl Polimo Vernik, diğerine GC MI Vernik uygulandı. Alınan örneklerden CRT Bacteria Kitleri yardımı ile Streptococcus mutans ve Laktobasil ölçümleri yapıldı. Tüm gruplara 2 hafta sonrasına randevu verildi. 2 hafta sonrasında 3 grubun da yine plak ve gingival indeks ölçümleri yapılıp, tükürük örnekleri alınarak; mikrobiyolojik skorları ölçüldü. İlk ve ikinci değerler istatistiksel olarak değerlendirildi. Veriler değerlendirildiğinde; Streptococcus mutans değerlerinin 1. ve 2. ölçümleri arasında kontrol grubunda anlamlı bir fark görülmezken (p>0.05), iki vernik türünde de anlamlı azalma görülmüştür (p0.05), biyoaktif cam içerikli vernik uygulanan grupta anlamlı azalma tespit edilmiştir (p0.05). Gruplar arası 3lü karşılaştırmalarda ise hem Streptococcus mutans hem Laktobasil ölçümlerinde antibakteriyel olarak en etkin grup anlamlı bir farkla biyoaktif cam içerikli flor vernik uygulanan grup olurken (p0.05). Pedodonti alanında her zaman geniş bir yer tutan flor vernik uygulamalarının antibakteriyel etkinliğinin, içeriğine eklenen materyaller sayesinde arttırılabileceği son yıllarda gündeme gelmektedir. Bu çalışma sonuçlarına göre, bu ilave materyallerden olan biyoaktif camın antibakteriyel özelliğinin, flor vernik içerisinde de etkili olarak oral bölge bakterilerinden Streptoccus mutans ve Laktobasilleri anlamlı derecede azalttığı ve oral floraya olumlu katkılarının olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, where preventive dentistry applications are gaining popularity; the importance of fluorine varnish applications, which is one of the professional topical applications, is increasing. The aim of this study is to examine the effects of bioactive glass added to fluorine varnish, which has an important place in protective applications, on oral bacteria and oral flora. Our study included 105 children aged 6-12 years, who applied to the Pediatric Dentistry Department of the University of Necmettin Erbakan, who compliant with patient selection criteria. 3 groups were formed as the control group and 2 study groups. After the consent of the children in 3 groups and their parents, plaque and gingival index values were recorded and saliva samples were taken without any application. After the saliva sample was taken, oral hygiene training was given to the control group. Imicryl Polimo Varnish containing bioactive glass was applied to one of the groups, and GC MI Varnish to the other. Streptococcus mutans and Lactobacillus measurements were made from the samples taken with CRT Bacteria Kits. All groups were given an appointment 2 weeks later. After 2 weeks, plaque and gingival index measurements were made in all 3 groups and saliva samples were taken; microbiological scores were measured. The first and second values were evaluated statistically. When the data are evaluated; while there was no significant difference between the 1st and 2nd measurements of Streptococcus mutans values in the control group (p>0.05), there was a significant decrease in both varnish types (p0.05), there was a significant decrease in the bioactive glass containing varnish group (p0.05). In the triple comparisons between the groups, the most effective antibacterial group in terms of both Streptococcus mutans and Lactobacillus reduction was the group in which bioactive glass containing fluorine varnish was applied with significant difference (p0.05). It has come to the fore in recent years that the antibacterial effectiveness of fluorine varnish applications, which have always taken a large place in the field of pedodontics, can be increased by the materials added to its content. According to the results of this study, it is seen that the antibacterial property of the bioactive glass, which is one of these additional materials, significantly reduces Streptoccus mutans and Lactobacillus, which are among the oral bacteria, and has positive contributions to the oral flora.