İşletmelerin gelişimi açısından KOBİ'lerin incelenmesi: Azerbaycan örneği
An examination of KOBIs in terms of development of business: The Azerbaijan case
- Tez No: 684858
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Cumhuriyeti, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Republic of Azerbaijan, Small and Medium Enterprises
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik faaliyeti aynı zamanda toplumun sosyal sorunlarının çözülmesine yardımcı olmakta ve küçük işletmelerin yanı sıra bölgesel ekonominin gelişmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, yeni işler yaratmakta, ülkede istihdam ve rekabet ortamı sağlamaktadır. Küçük işletmelerin rolü, ucuz ürünlerin üretilmesi ve gelirin artması ile bitmez. Girişimcilik, ekonomi ve toplumdaki yapısal değişim için bir rehber ve benzersiz bir başlatma mekanizmasıdır. Bu değişiklik, ekonomik büyüme için bir katalizör görevi görür ve toplam çıktının büyümesini etkilemektedir. Çalışmanın temel amacı Azerbaycan Cumhuriyetinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin piyasa ekonomisinde oluşumunu, mevcut durumunu ve gelişimini istatistiksel olarak incelemek ve değerlendirmektir.Araştırma sonucunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesinin, ülkedeki hem istihdam hem de rekabet ortamının gelişmesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu faaliyet, sonuçlarını ülke ekonomisini ve nüfusun refahını iyileştirmede gösteriyor. Aynı zamanda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesi, ülke ekonomisindeki olası durgunluk ve krizlerin sonuçlarını hafifletmeye ve krizden çıkmayı hızlandırmaya olanak sağlayacaktır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesi, ülke ekonomisinde yeniliği hızlandırmak, yeni teknik ve teknolojileri, buluşları, başlangıç projelerini, yeni üretim yöntemlerini çekmek ve uygulamak için koşullar yarattı. Böylece, küçük ve orta ölçekli işletmeler, pazarın hızla değişen taleplerine hızlı ve hızlı bir şekilde cevap verebilmiştir.
Özet (Çeviri)
The economic activity of small and medium-sized enterprises also helps to solve the social problems of society and has a positive effect on the development of the regional economy as well as small businesses, create new jobs, create employment and competitive environment in the country. The role of small businesses does not end with the production of cheap products and increase in income. Entrepreneurship is a guide and a unique initiation mechanism for structural change in the economy and society. This change acts as a catalyst for economic growth and affects the growth of aggregate output. The main purpose of the study is to statistically analyze and evaluate the formation, current situation and development of small and medium-sized enterprises in the market economy in the Republic of Azerbaijan.