Kortikotomi uygulanan ve uygulanmayan hibrit apareylerle yapılan hızlı üst çene genişletme tedavisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of rapid maxillary expansion with hybrid appliances with and without corticotomy by using finite element analysis
  1. Tez No: 684859
  2. Yazar: İSMAİL KARAYAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜLEÇ, DOÇ. DR. EMİNE ULUĞ KAYGISIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit aparey, hızlı üst çene genişletmesi, kortikotomi maksiller transversal darlık, sonlu elemanlar analizi, Corticotomy, finite element analysis, hybrid appliance, maxillary transverse stenosis, rapid maxillary expansion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu in-vitro çalışmada, kortikotomi uygulanan ve uygulanmayan hibrit apareylerle yapılan hızlı üst çene genişletme (HÜÇG) tedavisinin kraniyofasiyal yapılarda oluşturduğu stres dağılımı ve yer değiştirme miktarlarının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinde bulunan 22 yaşında maksiller transversal darlığa sahip kadın hastanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinden kraniyofasiyal kemiklerin ve maksiller dişlerin üç boyutlu sonlu elemanlar modeli elde edilmiştir. Bu model üzerinde, palatal kemik destekli iki mini vida ve iki molar diş destekli hibrit hyrax (Tip A), palatal kemik destekli iki mini vida, iki molar diş destekli hibrit hyrax ile birlikte kortikotomi uygulanmış (Tip B) ve geleneksel diş destekli hyrax ile birlikte kortikotomi uygulanmış (Tip C) olmak üzere 3 farklı hızlı üst genişletme modeli dizayn edilmiştir. Modellerde, hyrax vidası transversal yönde en az 0.25 mm aktive edilmiştir. Çalışma sonunda, kortikotomi uygulanan Tip B ve Tip C modellerde, Tip A modele göre daha fazla transversal hareket görülmüştür. Posterior dişlerde devrilme miktarı Tip A modelde daha fazla olmuştur ve bu modelde mini vida çevresinde diğer modellere göre yüksek stres görülmüştür. Ayrıca, Tip B modelde mini vidalardan dolayı üst çene plakalarının rotasyonu sınırlı kalmış olup daha paralel transversal genişleme elde edilmiştir. Sonuç olarak, Tip B ve Tip C modellerde ön bölgede Tip A modele göre daha fazla transversal genişleme göstermiştir. Tip B modelde üst çene plakalarının rotasyonu daha az görülmüştür. Sonuç olarak, mini vida destekli ve kortikotomi uygulanmış hibrit hyrax genişletme apareyi ile daha paralel ve daha etkin bir transversal genişletme elde edilmiştir. Ayrıca, yetişkinlerde HÜÇG tedavisinin cerrahi destekli olarak yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this in-vitro study, it was aimed to investigate the stress distribution and amount of displacement on craniofacial structures of rapid maxillary expansion (RME) treatment using hybrid appliances with and without corticotomy by finite element analysis. In our study, a 3-dimensional finite element model of craniofacial bones and maxillary teeth were obtained using cone beam computed tomography images of a 22-year-old female patient having maxillary transverse deficiency, in the archieve of Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Gaziantep University. On this model, three different RME models were designed, as hybrid hyrax supported with palatal bone by two mini-screws and reinforced with two molars (Type A), corticotomy assisted hybrid hyrax supported with palatal bone by two mini screws and reinforced with two molars (Type B), and corticotomy assisted traditional tooth-supported hyrax (Type C). In models, the hyrax screw is activated at least 0.25 mm in the transversal direction. At the end of the study, more transversal movement was observed on the models in Type B and Type C models with corticotomy compared to the Type A model. The amount of tipping in the posterior teeth was greater in Type A model, and higher stress was observed around the mini screws in this model than other models. In addition, in Type B model, the rotation of the maxillary plates was limited due to the mini screws, and more parallel transversal expansion was obtained. As a result, Types B and C models showed more transversal expansion in the anterior region according to Type A model. Rotation of the maxillary plates was less common in Type B model. As a conclusion; a more parallel and more effective transversal expansion was achieved on models with the mini-screw supported and corticotomy applied hybrid hyrax expansion appliance. Besides, surgically assisted RME could be recommended in adults.