Modeling and spectral analysis of T-wave alternans time series in the electrocardiogram
Elektrokardiyografide T-dalgası alteransı sinyalinin modellenmesi ve spektral incelenmesi
- Tez No: 68487
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: T-dalgası Alternansı, Güç İzgesi Dağılımı Kestirimi, T-wave Alternans, Power Spectral Density Estimation IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Öz elektrokardiyografide t-dalgası alternansı sinyalinin modellenmesi ve spektral incelenmesi Serinağaoğlu, Yeşim Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya İder Eylül 1997, 88 sayfa Yüksek ventriküler aritmi riski taşıyan hastalarda görülen T-dalgası alternansı incelenmiştir. Alternans değerini bulabilmek için beş metod önerilmiştir, 1. Fourier dönüşüm tabanlı güç izgesi dağılımı (GID) kestirimi, 2. Blackman-Tukey algoritması ile GID kestirimi, 3. Öz bağlanımlı (AR) modelleme yolu ile GID kestirimi, 4. Kompleks demodülasyon, 5. Sonlu dürtü yanıtı FIR filtreleme (0.45-0.5 Hz). Alternans genliğindeki ani değişmeler, faz dönmeleri, gürültü, QT aralığı değişimleri ile nefes etkileri, çalışmalar sırasında gözlemlenen ve analizleri etkileyen faktörlerdir. Kullanılan metodlar, bu koşullar altında test edilmişlerdir. Son olarak metodlar 6 kontrol, 5 ventriküler fibrilasyon (VF) geçirmiş hasta, 8 PTCA (Percutaneous Transthorasic Coronary Angioplasty) uygulanmakta olan hasta gruplardan elde edilmiş klinik veriye uygulanmıştır. VF hastaları ve kont rol grubu arasında farklılıklar gözlendi. PTCA öncesi ve PTCA sonrası kayıtları önemli bir farklılık göstermezken, PTCA sırası kayıtları, bu iki grupla karşılaştırıl-dığında önemli farklılık gözlendi. Sonuç olarak, verileri incelemek için önce nefes frekansı bulunmalıdır. Bu frekans 0.4 Hz'den küçükse, GID kestirimi metodlarından biri uygulanmalıdır. Fourier Dönüşümü yöntemi ve Blackman-Tukey algoritması kolay hesaplanmakla birlikte verdikleri sonuçlar gürültü izgesinden etkilenmektedir. AR modellemenin hesaplamaları daha fazladır ama güç kestirimi daha kesindir. Model derecesini düşük seçebilmek için AR modellemeden önce FIR filtreleme uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND SPECTRAL ANALYSIS OF T-WAVE ALTERNANS TIME SERIES IN THE ELECTROCARDIOGRAM Serinağaoğlu, Yeşim MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya Ider September 1997, 88 pages T-wave alternans is observed in patients with increased risk of ventricular arrhyth mias. In this thesis, five methods are proposed to quantify T-wave alternans: 1. Power spectral density (PSD) estimation using Fourier transformation method, 2. PSD estimation using Blackman-Tukey algorithm, 3. PSD estimation based on Autoregressive (AR) modeling, 4. Complex demodulation, 5. Finite impulse response (FIR) filtering (0.45-0.5 Hz). Step increases in alternans amplitude, phase reversals, random noise disturbances, respiration and QT length variation effects are observed to cause errors in T-wave alternans measurements. The per formances of the algorithms were tested under these conditions. The methods were also applied to clinical data obtained from 6 control subjects, 5 patients who recovered from ventricular fibrillation (VF), and 8 patients undergoing Per cutaneous Transthorasic Coronary Angioplasty (PTCA) procedures. The VF patients and the control group showed differences, especially in the Y lead. The recordings before and after PTCA were not significantly different but the record- inings during PTCA showed significant differences compared to these two cases. As a conclusion, to analyze the data, first respiration frequency should be found. If it is lower than 0.4 Hz, a PSD estimation technique should be applied. Fourier transformation technique and Blackman-Tukey algorithm are easy to compute but their results are effected by the noise spectrum also. AR modeling requires more computations but gives a better estimate of the alternans power. To use a low order AR model, the sequence can be FIR filtered (0.45-0.5 Hz) before AR modeling.