Traditional Najd and its influences on the contemporary dehates on Saudi Arabian residential architecture
Günümüz Sudi Arabistan konut mimarisi tartışmalarında geleneksel Najd'ın yeri ve etkileri 'Diriyah Kenti örneği
  1. Tez No: 68488
  2. Yazar: SALAHELDİN SHNAİWRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Çevre, Avlulu Ev, Çağdaş Villa, Nostalji, Ulusal Kimlik, Traditional Environment, Courtyard House, The Contemporary Villa, Nostalgia, National Identity
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz GÜNÜMÜZ SUUDİ ARABİSTAN KONUT MİMARİSİ TARTIŞMALARINDA, GELENEKSEL NAJD'IN YERİ VE ETKİLERİ“DİRİYAH KENTİ ÖRNEĞİ”Shnaiwra, Salaheldin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Vacit İmamoğlu Haziran 1997, 155 Sayfa Çağdaş Suudi Arap ve özellikle Najd mimarlığı, petrolün bulunmasından önce ülkede hakim olan geleneksel mimarlığa karşı yabancıların getirdiği bir mimarlık olarak sık sık eleştirilmiştir. Eleştirmenler, çağdaş mimarlığı ülkenin kuru sıcak iklim koşullarına uymadığı ve geleneksel mimarlığın kaybolmasına neden olduğu için suçlamaktadır. Tez, Suudi Arabistan'ın ortasındaki Najd Bölgesindeki konut mimarlığı üzerine eğilmekte, ortaya çıkan değişikliklerin petrolün bulunmasıyla ülkede meydana gelen sosyo-ekonomik değişmelere karşı kaçınılmaz bir tepki olduğunu savunmaktadır. 1930'larda petrolün bulunması Suudi Arabistan tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Petrol ülkeye paranın ve yabancıların gelmesine yardımcı olmuş, onu çağdaşlaşmaya yöneltmiştir. Dış etkiler ve dışarıdan alınan teknolojiler Suudi Arabistan halkının günlük yaşamını köklü bir biçimde etkilemiştir. Bu tezde, mimarlığın, devamlı değişen insan ihtiyaçlarına göre değişen, bir sanat olduğu kabul edilmiştir. Konut da insanın temel ihtiyaçlarından biridir; ve konut mimarlığının değişmesi de kaçınılmazdır. Najd'da halkın düşünce biçimi ve esin kaynaklarında ortaya çıkan değişikliklerin konut mimarlığını değiştirmesi de doğaldır.VI Ortada kırsal-göçebe bir toplumdan kentsel-çağdaş bir topluma doğru bir geçiş vardır; bu geçiş; aile yapısı, insan ilişkileri, tutumu ve alışkanlıklarında değişiklikler anlamına gelir. Geleneksel yaşama biçimi ve konutlar, artık var olmayan sosyal ve ekonomik koşullara göre tasarlandığı için, ortaya çıkmakta olan yeni toplum ihtiyaçlarına yanıt veremeyecek durumdadır. Bu tezde geleneksel Najd mimarlığının tüm özelliklerini taşıyan avlulu evler ele alınmıştır. Tez, bu evlerin tasarımına yön veren etkenleri bulmaya ve evlerin geçmişte geleneksel toplum ihtiyaçlarını ne dereceye kadar yerine getirdiğini bulmaya çalışmıştır. Bu çalışma geleneksel göçebe toplumdan yeni ihtiyaç ve esin kaynakları olan çağdaş bir topluma geçişte petrolün bulunuşunu bir başlangıç noktası olarak alır; petrolün bulunmasından sonra ortaya çıkan değişikliklere ve çağdaş villanın çıkışına ışık tutar. Villalar üzerine yapılan araştırma, villaların geleneksel avlulu evlerden ne daha kötü, ne de onlara karşı olduğunu göstermiştir. Tezde, villalara yöneltilen eleştiriler analiz edilmiş ve nostaljinin günümüz konut mimarisinde oynadığı role işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT TRADITIONAL NAJD AND ITS INFLUENCES ON THE CONTEMPORARY DEBATES ON SAUDI ARABIAN RESIDENTIAL ARCHITECTURE“THE CITY OF DIRIYAH AS AN EXEMPLAR”Shnaiwra, Salaheldin M. Arch. Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Vacit İmamoğlu lune, 1997, 155 pages Modern Architecture in Saudi Arabia especially in Najd has come under frequent criticism as being an alien implant which is antagonist to the traditional architecture that prevailed in the country before the discovery of oil. Critics blame modern architecture for the disappearance of traditional architecture and claim that it was not suitable for the hot arid environment of the country. This thesis concentrates on the changes that took place in house architecture in the Najd region(The central region of Saudi Arabia) and argues that the changes that took place in that aspect of architecture is an inevitable reaction because of the socio-economical changes that happened in the country due to the discovery of oil. Oil brought a flow of money, a rush towards modernization and influx of foreigners into the country. External influences and imported technologies radically affected the daily lives and the activities of the Saudi people. In this thesis it is accepted that architecture is an ever changing art that realizes the ever changing needs of man. To that end, it is only natural that changes take placeIV in the house architecture since it is one of the basic needs of man. In Najd that change in the house architecture could not have been avoided since people's mentality and aspirations changed. We have a society that changed from a rural-nomadic one into an urban-modern one. That meant changes in family structure, people's relations, attitudes, and habits. Traditional way of life and traditional housing could not meet the needs of the emerging society because they were designed based on social and economical conditions do not exist any more. This thesis studies and analysis the traditional architecture in terms of the courtyard house of Diriyah since it bears all the characteristics of Najd architecture. This analysis aims to discover the factors that affected the design of such houses in the past and see to what extent these houses met the needs of the traditional society. This thesis takes the discovery of oil as a point of departure from the traditional nomadic society into an urban modern society with new needs and aspirations. The study sheds some light on the changes that occurred after discovery of oil and how the contemporary villa emerged. The analysis of the villa shows that it is not inferior nor antagonist to traditional courtyard house. To that end the study analyzed the criticism that the villa received and showed how nostalgia affects the current state of housing.