Effect of cell cycle regulatory genes on the utilization of histone H3/H4 promoters in alfalfa and maize protoplasts
Yonca ve mısır protoplastlarında hücre döngüsü düzenleyici genlerin histon H3/H4 promotörlerinin kullanılması üzerine etkileri
- Tez No: 68489
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Hücre döngüsü, cyclin, cdc2, MPF, histonlar, GUS, yonca, mısır. vı, Cell cycle, cyclin, cdc2, MPF, histones, GUS, alfalfa, maize. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz YONCA VE MISIR PROTOPLASTLARINDA HÜCRE DÖNGÜSÜNÜ DÜZENLEYİCİ GENLERİN HÎSTON H3/H4 PROMOTÖRLERİNÎN KULLANILMASI ÜZERİNE ETKİLERİ SETENCİ, Fahriye Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral YÜCEL Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin A. ÖKTEM Ocak 1997, 107 sayfa Diğer ökaryotlardan farklı olarak, bitkiler, tamamen farklılaştıkları aşamada, hücre döngüsünü tekrar aktive etme kapasitesine sahiptirler. Hücre döngüsünü aktive eden faktörler, in vitro kültüre edilen bitki hücrelerine mitojenlerin uygulanmasıyla izlenebilir. DNA eşlenmesine bağlı olan histon genleri, histon proteinlerinin en etkili türüdür ve ekspresyonları hücre döngüsünün S fazında artar. Bu proteinlere özgü bazı histon genleri ve onlara ait DNA dizilimleri farklı bitki türlerinden ayrıştırılarak tanımlanmıştır.Bu çalışmada, hücre döngüsünü düzenleyen genleri taşıyan plasmidler, S fazının etkinliğini belirleyecek olan histon-GUS ekspresyon kasetiyle birlikte aktanldılar. Yonca (Medicago sativd) A2 süspansiyon kültüründen protoplasüar izole edilip, bu protoplastlara yonca histon H3.1 promotör-GUS ekspresyon kasetini taşıyan plasmid, CaMV promotör kontolü altındaki alfalfa hücre döngüsü genlerinin cDNAsını içeren başka bir plasmidle birlikte PEG (polyetilen glukol) yardımıyla transform edildi. Aynı şekilde, mısır HE/89 süspansiyon kültüründen izole edilen protoplasüar, buğday histon H4-GUS dizilimi ve hücre döngüsü genlerinin ekspresyon kasetlerine ait genleri taşıyan vektörler yardımıyla transform edildiler. Transformasyonu izleyen 2-3 gün sonrasında örnekler alındı ve S fazmda ortaya çıkan gelişmeler, GUS (P-glukoronidaz) enziminin (fluorometrik) etkinlik analizi ile gözlemlendiler. Alınan ilk veriler gösterdi ki, DNA eşlenmesine bağımlı histon geni promotörleri marker genlerine bağlı olduklarında aşırı ekspres edilen hücre genlerinin etkilerini saptamakta kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CELL CYCLE REGULATORY GENES ON THE UTILIZATION OF HISTONE H3/H4 PROMOTERS IN ALFALFA AND MAIZE PROTOPLASTS SETENCİ, Fahriye M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Meral YÜCEL Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin A. ÖKTEM January 1997, 107 pages Different from eukaryotes, plants have the capacity to reactivate the cell division cycle at a fully differentiated histological stage. Physiological factors that initiate the activation of cell division can be experimentally monitored in in vitro cultured plant cell upon the application of mitogens. Replication-dependent histone genes are the most predominant class of histone proteins and their expression increases during the S-phase of cell cycle. iiiSeveral histone genes and their corresponding sequences have been isolated and characterized from different plant species. In this study, we describe the use of a histone-GUS expression cassette as indicative of S-phase activation upon co-transformation using a plasmid carrying cell cycle regulatory genes. Alfalfa (Medicago sativd) cyclins and cdc2 genes were introduced into alfalfa and maize protoplasts. The protoplasts were isolated from alfalfa A2 suspension culture and co-transformed using plasmids carrying the alfalfa histone H3.1 promoter-GUS and cDNAs of the cell cycle genes Mscycl and Mscdc2 which are under the control of the CaMV 35S promoter by PEG-mediated direct DNA uptake method. Similarly a maize suspension culture of HE/89 protoplasts were transformed using a wheat H4-GUS sequence which was fused to one of the expression cassettes of cell cycle genes. Samples were taken 2 and 3 days after transformation; the progression of S-phase activation was monitored using GUS enzyme (fluorometric) activity assay. The preliminary data suggest that the replication-dependent histone gene promoters when fused to marker genes, can be used to monitor the effects of cell cycle genes which are overexpressed.