Mutational programming of Bacillus subtilis: Overproduction of -amylase
Bacillus subtilis'in mutasyonal programlanması: - amilaz yüksek üretimi
  1. Tez No: 68498
  2. Yazar: SEDEF TUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: a- Amilaz, B. subtilis, Ekstraselüler enzimler vııı, a- Amylase, B. subtilis, Extracellular enzymes
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz BACILLUS SUBTILIS 'IN MUTASYONAL PROGRAMLANMASI: a-AMİLAZ YÜKSEK ÜRETİMİ Tunca, Sedef Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Gürdal Alaeddinoğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Batum Ocak 1997, lllsayfa Bu çalışmada, bir B. subtilis yerli izolatında (B. subtilis NGA) a-amilaz üretiminin değişik aşamalarda NTG ve UV mutasyonuyla arttırılması ve elde edilen bir mutant susta (B. subtilis NGA8) a-amilaz biyosentezinde düzenleyici rol oynayan fizyolojik faktörlerin araştırılmasına yer verilmiştir. vıMutant suş, B. subtilis NGA8, yüksek düzeyde a-amilaz üretmiştir, ancak, enzim aktivitesindeki artış miktarı değişik ölçüm metodları uygulandığında uyumluluk göstermemiştir. Bu da değişik ölçüm metodlarıyla a-amilaz aktivitelerinin karşılaştırılmalarının yeterince sıhhatli bir yol olmadığını ortaya çıkarmıştır. Mutant, sokak susu (B. subtilis NGA) ve endüstriyel susun (B. subtilis 31) yer aldığı deneylerde a-amilaz üretimleri karşılaştırılmıştır. Her üç suş için, buyyon ve nişasta ihtiva eden endüstriyel besiyerinde üreyen hücrelerle maximum a-amilaz aktivitesine durağan fazın sonlarına doğru erişildiği gözlenmiştir. Endüstriyel besiyerindeki nişastanın a-amilaz üretimine uyarıcı etkisi olduğu görülmüştür. Test edilen farklı koşullarla, a-amilaz üretiminin mutant suş tarafından pH: 8.0'de ve 42.0 °C'lik sıcaklıkta en etkin olduğu bulunmuştur. Denenen değişik karbon kaynaklarının sonuçlan melas 'm endüstriyel ölçekte ucuz ve kolay temin edilir bir substrat olduğunu göstermiştir. Sükroz ve peynir altı suyunun enzim sentezi için uyarıcı karbon kaynakları olduğu, arabinoz, maltoz ve glukoz'un ise enzim üretimi için negatif etki yaptıkları belirlenmiştir. Diğer karbon vııkaynaklarının, fruktoz, galaktoz, laktoz ve inülin'in, enzim üretimini düşürdüğü görülmüştür. Besiyeri ortamına Ca iyonu ilavesinin, yüksek seviyede a- amilaz üretimi için çok önemli olduğu ve en yüksek oc-amilaz aktivitesi için optimum Ca konsantrasyonunun 4.5 mM civarında olması gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MUTATIONAL PROGRAMMING OF BACILLUS SUBTILIS: OVERPRODUCTION OF a-AMYLASE Tunca, Sedef M.Sc, Departement of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. N. Gürdal Alaeddinoğlu Co-Supervisor: Dr. Mehmet Batum January 1997, 111 pages The present work describes stepwise enhancement of a-amylase production in a local isolate of Bacillus subtilis (B. subtilis NGA) with N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine and UV mutagenesis, and physiological studies, involving the regulatory aspects of a-amylase biosynthesis in one of the mutant strains obtained (B. subtilis NGA8). mThe mutant strain, B. subtilis NGA8, yielded high levels of a-amylase; although the amount of increment in the enzyme activity, as compared to the parental strain, was not in good correlation, when different assay methods were employed. This led to the decision that different measurement methods were inefficient to do accurate comparisons of a-amylase activities. The mutant, the parental strain (B. subtilis NGA) and an industrial strain (B. subtilis 31) were compared for their a-amylase production. With all three strains, the maximum a-amylase activity was obtained around the late stationary phase with cells grown in nutrient broth or the industrial medium, containing starch. The presence of starch in the latter medium seemed to have a stimulatory effect on a-amylase production. Under various conditions tested, the most efficient production of a-amylase was achieved by the mutant strain, the pH and the temperature optimum being 8.0 and 42°C respectively. The results of testing various carbon sources indicated that molasses could be used as low-cost and readily available substrate for amylase production at an industrial scale. As sucrose and whey were somewhat stimulatory carbon sources for the enzyme synthesis and, arabinose, maltose and glucose were inhibitory. Other carbon sources including fructose, galactose, lactose and inulin lowered the enzyme yields. IVSupplementation of growth medium with calcium was very important in the production of high levels of ct-amylase. The optimum concentration of Ca+2 for the highest a-amylase activity was 4.5mM.