Antifungal hibrit kaplamaların hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of antibacterial hybrid coats
  1. Tez No: 684987
  2. Yazar: ÖZNUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA EVCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal, Silan, Esansiyel yağlar, Kaplama, Polimer, Antifungal, Silane, Essential oils, Coating, Polymer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, polikarbonat (PC) ve polimetil metakrilat (PMMA) yüzeylere kekik yağı, karabiber yağı, kimyon yağı ve çay ağacı yağı katkılı 3-(Trimethoxsilyl)propyl methacrylate (TMSPM) ve tetraethyl orthosilicate (TEOS) bağlayıcı madde bazlı hibrit kaplamalar yapılmıştır. Hibrit kaplama yüzeyleri termal ve UV ile kürlenmiştir. Kaplanan PC ve PMMA polimer yüzeyleri Fourirer Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) Spektroskopisi analizi, dijital mikroskop görüntülemesi, temas açısı analizi ve antifungal duyarlılık ile karakterize edilmiştir. Kaplamasız PC için 87.84°, PMMA için 95.89° temas açısı verilmiştir. FTIR analizlerinde TEOS, kekik yağı, kimyon yağı, çay ağacı yağı ve karabiber yağı için karakteristik pikler elde edilmiştir. Dijital mikroskop görüntüleri için 2.059-49.322 µm aralığında kalınlık elde edilmiştir. Anrifungal duyarlılık testinde Aspergillus flavus küfü için ek etkili olanlar sırasıyla kekik yağı, çay ağacı yağı, kimyon yağı, TEOS ve karabiber yağı sırasını takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, TMSPM and TEOS binder-based hybrid coatings with thyme oil, black pepper oil, cumin oil and tea tree oil were applied to polycarbonate (PC) and polymethyl methacrylate (PMMA) surfaces. Hybrid coating surfaces are thermally and UV cured. Coated PC and PMMA polymer surfaces were characterized by FTIR analysis, digital microscope imaging, contact angle analysis and antifungal sensitivity. The contact angle is 87.84 ° for the uncoated PC and 95.89 ° for the PMMA. Characteristic peaks were obtained for TEOS, thyme oil, cumin oil, tea tree oil and black pepper oil in FTIR analyzes. Thickness in the range of 2.059-49.322 µm was obtained for digital microscope images. In the anrifungal susceptibility test, the additional effective ones for Aspergillus flavus mold followed the order of thyme oil, tea tree oil, cumin oil, TEOS and black pepper oil, respectively.