Hastane birleşmelerinin finansal analizi: Kamu hastanelerinde bir uygulama
Financial analysis of hospital combinations: An application in public hospitals
- Tez No: 685008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS BAHA BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, Finansal Performans, Karşılaştırmalı Tablolar Analizi, Oran Analizi, Hastane
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sağlık, toplumların gelişmişlik düzeyini gösteren önemli bir unsurdur. Ülkemizde sağlık ve sağlık hizmetlerinin gelişimi amacıyla 2003 yılında başlatılan SDP ile sağlık göstergelerinde önemli iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlığa ayrılan bütçe sürekli artmaktadır. Bu artış hızı ülkemizde ve tüm dünyada ülkelerin karşılamasının zor bir yapıya geçmiştir. Bu sebeple, sağlığa ayrılan payların rasyonel ve adil dağıtılabilmesi için kıt kaynakların en iyi şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu amaçla kaynakların nasıl kullanıldığının belirlemek ve daha iyi kullanılabilmesi içinde finansal analize ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda 26.Ocak.2011 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde birleşme konusu incelenmiştir. Bu kapsamda Sivas Devlet Hastanesi ile Sivas Numune Hastanesinin birleşme öncesi (2013-2015) yılları ile birleşme sonrası (2016-2018) yılları arasındaki finansal performansları karşılaştırmalı tablolar analizi ve oran analizi ile değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı ilgili hastanelerin birleşme öncesi 3 yıl (2013-2015) ve birleşme sonrası 3 yıl(2016-2018) olmak üzere 6 yıllık finansal tabloları incelenmiştir. Çalışma sonucunda tespit edilen verilere göre Sivas Devlet Hastanesi ile Sivas Numune Hastanesinin birleşmesinde arzulanan finansal hedeflere ulaşılmadığı görülmüştür. Hastanenin birleşmesiyle, birlikte likidite durumunun kötüye gittiği, net çalışma sermayesinin negatife geçtiği, ticari borçların tutarının artığı ve bu borçların kısa vadeli borç şeklinde olduğu, borç ödeme gün süresinin uzadığı, birleşme ile birlikte net satışlar artmasına rağmen giderde meydana gelen artış satışlardan çok fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu durum ise hastanenin sürekli zarar etmesin, öz kaynak yapısının bozulmasına ve öz kaynaklarının erimesine neden olmuştur. Birleşmede istenen amaçtan uzaklaşarak kurum verimsiz bir duruma geçmiştir.
Özet (Çeviri)
Health is an important element that shows the level of development of societies. Significant improvements were made in health indicators with the HTP, which was initiated in 2003 with the aim of improving health and health services in our country. However, as in the world, the budget allocated to health in our country is constantly increasing. This rate of increase has passed into a structure that is difficult for countries to meet in our country and all over the world. For this reason, scarce resources should be managed in the best way in order to distribute the shares allocated to health in a rational and fair manner. For this purpose, financial analysis is needed to determine how resources are used and to use them better. In our study, the issue of merging in hospitals affiliated with the Ministry of Health, which entered into force on 26.01.2011, was examined. In this context, the financial performances of Sivas State Hospital and Sivas Numune Hospital between pre-merger (2013-2015) and post-merger (2016-2018) years were evaluated by comparative table analysis and ratio analysis.. The aim of this thesis work the 6-year financial statements of the relevant hospitals, 3 years before the merger (2013-2015) and 3 years after the merger (2016-2018). According to the data determined as a result of the study, it was seen that the desired financial targets were not achieved in the merger of Sivas State Hospital and Sivas Numune Hospital. It has been determined that with the merger of the hospital, the liquidity situation deteriorated, the net working capital became negative, the amount of commercial debts increased and these debts were in the form of short-term debts, the debt payment day period was extended, and the increase in expenses was much more than the sales, although net sales increased with the merger. has been done. This situation, on the other hand, caused the hospital to suffer permanent losses, deteriorate the equity structure and melted its own resources. Moving away from the desired purpose in the merger, the institution went into an inefficient state. KeyWords: Health Transformation Program, Financial Performance, Comparative Tabular Analysis, Ratio Analysis, Hospital