Bir siyasal strateji olarak sağ popülizm: Brezilya'da Bolsonaro İktidarı
Right-wing populism as a political strategy: Bolsonaro's Government in Brasil
- Tez No: 685007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Latin Amerika, sağ popülizm, faşizm, Brezilya, Bolsonaro, Latin America, right-wing populism, fascism, Brasil, Bolsonaro
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Latin Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Brezilya'da 2018 yılında iktidara gelen Jair Bolsonaro'nun niteliğini inceleyen bu çalışma, 10 başlıktan oluşmaktadır. Bolsonaro iktidarı üzerine gerçekleşen tartışmalarda öne çıkan iki kavram sağ popülizm ve faşizmdir. Son dönem dünyanın birçok yerinde iktidara gelen ya da güç kazanan sağ özneler için de benzer bir tartışma söz konusudur. Bolsonaro iktidarının niteliği üzerinde varılacak sonucun, söz konusu sağ özneler için yapılan tartışmalar için faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu yüzden çalışmada, öncelikle sağ popülizm ve faşizm kavramlarının nitelikleri tartışılmıştır. Bu kavramlar üzerinde varılan tanımlar üzerinden bir karşılaşmaya gidilmiştir. Bu karşılaştırmanın ardından Bolsonaro iktidarının ilk yılındaki pratikleri ve Bolsonaro iktidarının niteliği üzerine yürütülen tartışmalar incelenmiştir. Sağ popülizm ve faşizm kavramları üzerine yürütülen tartışmada, bu iki kavramın birbirlerinden farklı iki kavram olduğu görülmüştür. Sağ popülizm siyasal bir stratejiyken, faşizm siyasal bir ideolojidir. Sonuç kısmında, Bolsonaro iktidarının niteliği bu iki kavram üzerinden değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda Bolsonaro iktidarının yaygın kanının aksine bir neofaşistleşme sürecinin başlangıcı olarak görülmemesi gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, in which Jair Bolsonaro's government who came to power in Brasil in 2018 is studied, consists of 10 chapters. Two concepts, which become prominent about debates of Bolsonaro's government, are right-wing populism and fascism. These debates are made about the right-wing subjects which come to power or gain strength in several places all around the world. The result in the final of this thesis about the Bolsonaro's government characteristic can be helpful for these debates. For this reason, in this thesis firstly the charecteristic of the concepts of right-wing populism and fascism are argued. After defining, these two concepts are compared with each other. After this comparison, practices of Bolsonaro's first year and the debates about characteristic of Bolsonaro's government are studied. It is seen that these two concepts are different from each other after analyzing the debates about the concepts of right-wing populism and fascism. Right-wing populism is a strategy while fascism is an ideology. In the result chapter, Bolsonaro's government is reviewed in terms of these concepts. Concluding this review it is shown that the government of Bolsonaro is not a starting point of a process of neofascism on the contrary the mainstream says vice versa.