Spectral analysis of heart rate variability during exercise electrocardiography
Egzersiz elektrokardiyografi sırasında kalp hızı değişiminin izgel analizi
- Tez No: 68503
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: egzersiz elektrokardiyografi, kalp hızı değişimi, izgel kestirim, exercise electrocardiography, heart rate variability, spectral estima tion IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Öz egzersiz elektrokardiyografi sırasında kalp hızı değişimin iz gel ANALİZİ Sabuncuoğlu, Deniz Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Ziya İder Eylül 1997, 86 sayfa Bruce protokolü egzersiz testi sırasında otonomik sinir sisteminin çalışmasında ki değişiklikleri invaziv olmayan bir şekilde inceleyebilmek için kalp hızı değişim (KHD) sinyalinin izgel davranışı incelendi. Bruce protokolü üç dakikada bir hızı ve eğimi değiştirilerek yükü artırılan yedi basamaktan oluşan bir koşu bandı egzersiz testidir. Çalışmada, onu koroner arter hastasına ait olmak üzere yirmi eg zersiz verisi kullanıldı. Egzersiz KHD sinyali doğal olarak durağan olmadığı için, durağan kabul edilebileceği parçalara bölündü. İzgel kestirim teknikleri olarak uyarlamalı özbağlanımlı modelleme, Spektrogram, Blackman-Tukey metodu ve Wigner dağılımı kullanıldı. Düşük frekans (DF) aralığındaki (0.06-0.15 Hz) güç, yüksek frekans (YF) aralığındaki (0.15-0.8 Hz) güç ve DF/HF güç oranları hesaplandı. Bunlara ek olarak, uyarlamalı özbağlanımlı modelleme ile DF ve YF tepelerinin merkez frekansları bulundu. KHDnin egzersiz ilerledikçe azaldığı ve toparlanma sırasında arttığı gözlendi. Egzersiz boyunca, DF tepesinin merkez frekansının daha düşük frekans değerlerine kaydığı ve YF tepesinin merkez frekan-sının da daha yüksek frekans değerlerine kaydığı gözlendi. DF ve YF güçlerinin egzersiz basamakları boyunca düştüğü görüldü. DF/YF oranının da egzersiz sırasında azaldığı ve toparlanma sırasında arttığı gözlendi. DF tepesinin merkez frekansının takip sonuçlarında normallerle koroner arter hastaları arasında farklar bulundu. Sonuç olarak, KHDnin zamana göre izgel analizi pratikte uygulanabilir, klinik uygulamalarda umut vericidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTRAL ANALYSIS OF HEART RATE VARIABILITY DURING EXERCISE ELECTROCARDIOGRAPHY Sabuncuoğlu, Deniz MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ziya Ider September 1997, 86 pages Spectral behavior of heart rate variability (HRV) is investigated as a noninva sive means of assessing rapid changes in autonomic nervous activity during Bruce protocol exercise testing. Bruce protocol is a treadmill exercise test, in which both speed and grade are increased every three minutes in each of seven stages. Twenty exercise data recordings are used, ten of which are verified as belonging to patients with coronary artery disease (CAD). Exercise HRV signal is found to be nonstationary in nature and therefore is divided into segments in which it can be assumed stationary. Adaptive autoregressive (AR) modeling, Spectrogram, Blackman-Tukey method, and Wigner distribution are used as spectral estima tion techniques. Power in low frequency (LF) range (0.06-0.15 Hz), power in high frequency (HF) range (0.15-0.8 Hz), and LF/HF power ratio are calculated. Central frequencies of LF and HF peaks are additionally found by adaptive AR modeling. HRV is found to decrease significantly through exercise steps and in crease during recovery. Significant shift of central frequency of LF peak to lower mfrequencies and significant shift of central frequency of HF peak to higher fre quencies, as exercise progresses, are observed. LF and HF powers are found to be reduced significantly through exercise steps. LF/HF ratio is found to decrease through execise steps and to increase during recovery. Difference between normal subjects and CAD patients is found in the central frequency traking of the LF peak. Spectral analysis of HRV with respect to time is found to be feasible and clinically potentially useful.