Effect of reinforcement bending stiffness on the shear strength of a reinforced cohesive soil
Donatı eğilme rijitliğinin donatılı kohezyonlu bir zeminin kayma mukavemetine etkisi
  1. Tez No: 68502
  2. Yazar: ALPER SABUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zemin güçlendirme, direk kesme kutusu, yumuşak kil, zemin donatısı, eğilme rijitliği, standart Proctor sıkıştırma metodu, drenajsız kayma mukavemeti, model test VI, earth reinforcement, direct shear box, soft clay, reinforcement, bending stiffness, standard Proctor compaction, undrained shear strength, model test IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
öz DONATILARIN EĞİLME RİJİTLİKLERÎNİN DONATILI KOHEZYONLU BİR ZEMİNİN KAYMA MUKAVEMETİNE ETKİSİ Sabuncuoğlu, Alper Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Ergun Aralık 1997, 169 sayfa Donatı eğilme rijitliğinin, bir zeminin kayma mukavemeti üzerindeki etkisini görebilmek için, farklı rijitliklerdeki donatılarla takviye edilmiş yumuşak, örselenmiş, kohezyonlu numuneler kullanılarak büyük ölçekli direk kesme deneyleri yapılmıştır. Deney aleti olarak, 200 mm x 200 mm x 300 mm boyutlarında yeni bir kesme kutusu tasarlanmış ve imal edilmiştir. % 32 ve % 29 su muhtevalı, iki grup deney numunesi kullanılmıştır. Deney programı üç ana gruptan oluşmaktadır. İlk olarak, sonuçlarını donatılı testlere referans olarak kullanabilmek amacıyla,donatışız testler yapılmıştır. İkinci ve üçüncü deney grupları, donatıların, tip veya kesit boyutlarının değiştirilmesi suretiyle, eğilme rijitliklerinin değiştirildiği donatılı testlerden ibarettir. Bütün deneylerde, donatılar, kayma düzlemine dik olarak yerleştirilmiştir. Deneyler neticesinde, küçük kayma deplasmanlarında, esnek ve yarı-esnek donatıların, kilin kayma mukavemetini artırmada daha etkili olduğu görülmüştür. Rijit donatılar ise, ancak büyük deplasmanlardan sonra zeminin kayma mukavemetine yeterli derecede katkı yapabilmektedirler. Bunlara ilaveten, kayma düzlemine dik yerleştirilmiş donatıların, çok küçük deplasmanlarda, zeminin kayma mukavemetinde bir azalmaya sebep olduğu görülmüştür. Bu azalmanın miktarının, donatının rijitliğiyle doğru orantılı olarak arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF REINFORCEMENT BENDING STIFFNESS ON THE SHEAR STRENGTH OF A REINFORCED COHESIVE SOIL Sabuncuoğiu, Alper M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Ergun December 1997, 169 pages Large scale direct shear tests were conducted on soft remoulded cohesive samples reinforced with inclusions of different rigidities to investigate the effect of reinforcement bending stiffness on the shear stress-deformation behaviour of a soil. A new direct shear box with overall inside dimensions of 200 mm x 200 mm x 300 mm was designed and manufactured as the testing apparatus. Two sets of test specimens with water contents of 32 % and 29 % were used. The test program was composed of three main groups. Initially, the unreinforced tests were performed in order to use the results as reference for the reinforced tests. Second and third groups involved reinforced 111tests where the rigidity of the reinforcements were varied each time by changing their types or cross sectional dimensions. In all the tests, the reinforcements lied perpendicular to the shearing surface. The test results showed that, at low shear displacements, flexible and medium-flexible reinforcements are more effective for increasing the shearing resistance of the clay owing to their deformed shapes. Rigid reinforcements are able to contribute adequately to soil shear strength only after the reinforced sample experiences large displacements. The tests also illustrated that, at very low shear displacements, perpendicular reinforcement led to a reduction in the shear strength of the soil. The amount of this reduction was found to increase with increasing reinforcement bending stiffness.